Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2022 г.

Да живей Северна Македония - 51-вият щат на САЩ!

"Като как така македонци ще открият Америка, след като по онова време и те са под турско робство?" 

 

От страната на Големия бял брат долетя очаквана новина - македонците са открили Америка далеч преди Христофор Колумб въобще да си помисли да тръгне за Западна Индия. 

Това става ясно от проекторезолюция, внесена в Комисията по надзор и реформа от члена на Демократическата партия в Камарата на представителите Брендън Бойл от Пенсилвания. Той предлага септември 2022 г. да бъде обявен за "Месец на американското македонско наследство и честването на македонския език, история и култура на македонските американци и техния невероятен принос за САЩ".

В проекторезолюцията се казва, че "според налични доказателства най-ранното македонско присъствие в континенталните Съединени щати е установено на или около 1492 година". Знайно е, че през август същата година Колумб, който според общоприетото схващане е първият европеец достигнал бреговете на Новия свят, предприема дълго плаване в търсене на пътя към подправките на Изтока. На 12 октомври корабите му акостират на остров Гуанахани, който Колумб нарича Сан Салвадор. После стигат до още един остров. Колумб мисли, че това е Япония, но островът, всъщност, е Куба.

Колумб е имал извинение за заблудата си - все пак годината е 1492-а. Защо обаче Бойл повтаря грешката на Колумб? Ако не беше вече второ поколение американец, би могло да се предположи, че всъщност демократът се е отправил на дълго пътуване през океана в търсене на Новия свят и току що е пристигнал. Любопитното е, че вместо да потърси ирландски пръст в откриването на Америка, Бойл смята за първооткриватели прапрапрароднините на днешните ни комшии от Северна Македония. Вместо да посочи прадедите си от Ирландия, задавайки си логичните въпроси "Като как така македонци ще открият Америка, след като по онова време и те са под турско робство?" или "Къде македонците са изучили презокеанското корабоплаване - в Охридското езеро или по вътрешноконтиненталното течение на река Вардар?"

Всъщност, Бойл не би сгрешил да търси нещо ирландско в откриването на Новия свят. И до ден днешен се твърди, че сред първооткривателите на Америка са скандинавски викинги и странстващи ирландски мисионери. Чийто потомък е Бойл, син на ирландец, преселил се в САЩ през 1970 година.

Но не, никакви ирландци, македонци са оставили доказателства за ранното си присъствие на континента. Бойл би могъл да отиде още по-далеч в заблудата си, например - да потърси доказателства за македонската кръв във вените на коренното индианско население на американския континент - и в северната, и в южната му половинка.

Даже може да открие микроскопична следичка за това в наследството на източногерманското киностудио ДЕФА (Deutsche Film-Aktiengesellschaft). И по-конкретно - в популярния филмов герой Винету, изигран блестящо от северозападния ни комшия Гойко Митич, завършил белградската спортна академия, но посветил се на източногерманската киноиндустрия. Така де - цял свят е македонски, та столицата на бивша Югославия ли ще е нещо по-различно?

Замисълът на Бойл вероятно ще подхрани претенциите на комшиите ни за древния произход и величие на македонската нация и държава. Както са рекли веднъж "Ех, Луно, земльо македонска", що да не рекат същото и за Америка?!

Случващото се обаче разкрива кой всъщност пали великомакедонските фитили на комшиите и притискат нашенските управляващи да загърбят българската история и да продадат иконите на българския дух: членството на Северна Македония в ЕС и неистовото желание на САЩ да измъкнат Скопие от лапите на руския мечок.

Бойл е само част от македонското лоби в САЩ. Демократът е член на една от най-влиятелните тамошни институции - Комисията по надзор и реформи в Камарата на представителите, която се занимава основно с разследвания, има изключително широка юрисдикция и е въоръжена с огромни законодателни правомощия...

Така че "македонската" идеята на Бойл, колкото и налудничава да ни изглежда, най-вероятно ще мине в Камарата. И тогава нещата в САЩ ще се наредят прекрасно, особено в исторически план: септември ще стане Месец американското македонско наследство (т.е. всенародно ще се чества приноса на македонския език, история и култура за днешния просперитет на САЩ), а после ще бъде "македонизиран" и 12 октомври, обявен по традиция за Ден на Колумб.

Така че аз, ако бях на мястото на комшиите, хич нямаше да му мисля. И, вместо да се натискам да влязат в ЕС, ще подадат молба да стана 51-ия щат на САЩ! Пък, ако откажат, ще ги открия още веднъж - този път завинаги!

След Луната, щастливи македонци откриват и Новия свят


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар