Зима

Зима
Пролет

7 февруари 2022 г.

Русия е по-добре подготвена за санкции отколкото Брюксел - за орязване на газовите доставки

Владимир Путин е преструктурирал целенасочено икономиката на страната да устои на финансовия натиск на Запада 

 

"Москва е свършила много работа, за да гарантира стабилността на страната срещу икономически санкции. Докато Европейският съюз изостава в подсилване на способността си да се справи с евентуални ограничения на руските газови доставки."

Това коментира на 6 февруари върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС - Жозеп Борел. Борел направи изявлението в блога си преди да отпътува за Съединените щати за участие в дискусиите на Енергийния съвет ЕС-САЩ на 7 февруари. През последните няколко месеца Брюксел и Вашингтон не спират да повтарят, че са готови да наложат тежки санкции на Москва при евентуална хипотетична агресия срещу Киев. Което повдига сериозни опасения от недостиг на гориво, ако руснаците предприемат ответни мерки.

"През последните години Русия подсилва устойчивостта си срещу икономически санкции като увеличава валутните си резерви", посочва в блога си Борел. И допълва, че "ЕС трябва спешно да организира натрупването на стратегически газови запаси и да обмисли възможността за съвместни покупки на синьо гориво, както предлага Европейската комисия."

Дипломатът подчертава, че газовите цени в ЕС са шест до десет пъти по-високи отколкото са били преди година, което оказва силен натиск върху разходите за електричество. И напомпват инфлация в еврозоната от 2021-а, която ще продължи да расте и през тази година и "ще засегне сериозно следпандемичното възстановяване".

Борел припомня, че Москва и в миналото е използвала природния газ като оръжие и през последните седмици, въпреки че изпълнява стриктно договорните си ангажименти, държавният монополист "Газпром" отказва допълнителни доставки за попълване на европейските запаси, създавайки напрежение на пазара. Политикът обяви, че Брюксел търси и други надеждни доставчици на гориво, включително за увеличение на количествата втечнен газ от САЩ, Норвегия, Катар, Азербайджан и Алжир.

Множество анализатори и икономисти обясняваха преди Борел, че Кремъл си е взел поука от наложените през 2014-а санкции след присъединяването на Крим към Русия. И че Путин е преструктурирал целенасочено икономиката на страната да устои на финансовия натиск на Запада.

Драстично е редуцирана употребата на щатски долари, валутните резерви са умножени многократно, а бюджетните разходи са орязани, за да може стопанството и правителствените услуги да функционират нормално дори при международна изолация. Преориентирани са и търговските отношения, за да бъде заменен западния внос. Това обяснява и смелото поведение на Путин в сегашната криза.

Безспорната руска крепост е "Банк России" и по-специално огромното количество натрупани валутни резерви.

По правило предназначението им е да покриват търговския оборот и дълговете на съответната държава. По-голяма част от тях са в щатски долари заради стабилността и широкото използване на валутата. Страните, които разчитат на износа на енергия, пък по правило акумулират по-големи резерви.

От 2015-а Русия е увеличила валутните си запаси до впечатляващите 631 млрд. долара - една трета от целия БВП на страната и четвърти по големина в света. Делът на зелените пари в тях обаче е едва 16%, а останалите са преобладаващо в евро, китайски юани и злато.

Москва е преструктурирала и корпоративния си дълг, който е основно в рубли, а не в щатски долари. Същевременно, правителството преориентира част от търговските си потоци към Азия, а след търговските рестрикции през 2014-а замести значителен дял от вноса с местни алтернативи. И макар че изтънчените западняци се мръщят на руските варианти на сирената "Бри" и "Пармезан", произведени от палмово масло, а не от мляко, много руски потребители твърдят, че са доволни от промяната.

Путин се е научил също как да съхранява лоялността на руския политически и бизнес елит дори в условията на санкции. Например, олигарсите, които загубиха апартаментите и инвестициите си в Лондон след 2014-а, са получили като обезщетение енергийни или строителни контракти у дома.

Що се отнася до тежката зависимост на руското стопанство от износа на суров петрол и природен газ, и тук Москва е успяла да я превърне по-скоро в предимство, според анализаторите. От една страна Европа все още не е успяла да преодолее зависимостта си от руските газови доставки. От друга, Русия затегна националния бюджет, което означава, че Кремъл може да покрие разходите си дори при цена от 44 долара за барел петрол, сочат международните оценки. В момента пазарните котировки са два пъти по-високи и продължават да растат, което позволява на правителството да поддържа равнището на бюджетите за правителствени услуги и за военни цели дори при сериозен ценови срив.

По сметки на чуждестранни експерти, руските валутни резерви биха могли да заместят загубения енергиен износ за Европа в продължение на няколко години. Докато европейските енергийни запаси ще стигнат само за няколко месеца. А САЩ, които са водещият световен енергиен потребител, е силно зависим от шоковете на петролните и газовите пазари.

Разбира се, всичко това не означава, че Русия е изцяло защитена от западните санкции, по-специално - от най-суровия им вариант. Но пък те ще ударят и онези, които ги налагат. 


Цветанка Славова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар