Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2022 г.

Красимир Грозев: В момента сме купили едни лодки за разходки на военните моряци

"Патрулните ни кораби са без въоръжение и това въоръжение ще ни струва между 400 милиона и 1 милиард лева. При изтребителите е същото." 

 

"В момента сме купили едни лодки за разходки на военните моряци и сме поръчали едни многоцелеви изтребители, които са с много малко въоръжение въздух-въздух и практически никакво въоръжение въздух-земя."

Това заяви в интервю по БНР военният журналист от списание "Аеро“ Красимир Грозев.

"Патрулните ни кораби са без въоръжение и това въоръжение ще ни струва между 400 милиона и 1 милиард лева. При изтребителите е същото."

"Очевидно три години след подписването на договора за изтребителите Ф-16 нещата не изглеждат толкова розови", добави още Грозев.

"Ако помните, през юли 2019 година, точно около подписването на договора и ратификацията му, президентът Радев направи една пресконференция, на която повдигна няколко въпроса по отношение на сделката и едни от въпросите бяха за неустойките за неизпълнение и гаранциите за добросъвестно изпълнение на договора. Той повдигна въпроса и за това, че в договора има клаузи, които позволяват на изпълнителя едностранно да променя сроковете на доставка, количествата и така нататък. Тогава той тези неща ги постави на масата, като въпроси, а тогавашните управляващи му отговориха с пускането на един PDF, който беше част от една по-голяма кореспонденция между президентството и Министерството на отбраната. В този PDF до голяма степен се признаваше, че въпросите, които Радев повдига са релевантни и че не можем да чакаме неустойки, че няма точно гаранции за добросъвестно изпълнение. Тогава в този отговор от Министерство на отбраната имаше клетви, че Съединените щати са наш стратегически партньор, ще се грижат за изпълнение на договора, всичко ще бъде наред и така нататък", заяви Красимир Грозев. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар