Зима

Зима
Пролет

14 февруари 2022 г.

Помните ли звездите, българи?

България беше развита и модерна държава. Тогава нямаше бедни, нямаше необразовани. Имахме армия, с която се гордеехме. Имахме отлично образование. Имахме авторитет... 

 

Нейното Превъзходителство Хероинята Мустафа щяла да се присъедини към колониалната делегация, която ще посети щатите, оглавена от Министър Асен Василев. 

Та американският губернатор у нас заявила, че САЩ ще ни подкрепят в модернизацията, иновациите, развитието на технологиите и прочие цивилизовани чудеса, които ни очакват от евроатлантическото ни партньорство.

И отново си спомням как бях дете и всички българи с възторг гледахме към звездите, защото там имаше двама наши, български космонавти. Гледахме към звездите и се гордеехме, че сме българи. Наши фирми произвеждаха лиофилизирани храни за космическите кораби, участваха в проучвания. Българските лекари бяха отлични професионалисти и българите бяхме здрава нация. Е, банани имаше само по Коледа и на опашки, но пък имахме мечтата за звездите и гордостта, че сме българи.

Сега звездите угаснаха за нас. Почти не останаха българи, които да гледат нагоре. Масово погледите са забодени в земята, в етикетите с цените и в телевизора. Вече не мечтаем за космоса, мечтаем да си платим сметките и кредитите. Вече не мечтаем България да стане световна сила, а само да оцелеем като народ и да не ни продадат. Защото е много тъжно да сме последните българи. Много е тъжно децата ни да гледат телевизора, а не към небето и звездите. Много е тъжно дъщерите да мечтаят за пластични операции, а синовете - за прайдове и пърформанси. Много е тъжно възрастните хора, вместо на екскурзии, да ходят до кофите за боклук да си търсят храна.

Много пъти ме обвиняват, че съм русофил. Да, такава съм. Най-малкото, защото обичам България. Защото България беше развита и модерна държава тогава. Тогава нямаше бедни, нямаше необразовани, всеки можеше не само да си плаща сметките, но и да спестява. Имахме армия, с която се гордеехме. Имахме отлично образование. Имахме авторитет. 

А сега? Какво ни дадоха САЩ? Сега имаме прайд. Имаме нарязани танкове и ракети и бъдещи чертежи, платени авансово. Имаме съсипано здравеопазване и млади хора, които се евакуират от местопрестъплението, наречено България. Имаме наркотици, контрабанда, престъпност, която се е сляла с държавата. От държава, която произвеждаше стомана и компютри, се превърнахме в държава, която произвежда компоти и прави батерии на ишлиме. 

А звездите... вече никой не гледа към тях...


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар