Зима

Зима
Пролет

17 март 2022 г.

Германия тегли рекорден заем от 200 млрд. евро за военен фонд

Този заем означава, че правителството нарушава конституционните ограничения за трета поредна година 

 

Германското правителство смята да изтегли заем от най-малко 200 млрд. евро през тази година, за да създаде фонд, който да финансира военните. 

Той ще бъде прибавен към вече планирания дълг за защита на климата други инициативи, предава Bloomberg.

Този заем означава, че правителството нарушава конституционните ограничения за трета поредна година и подчертава как новото управление е готово да отдели огромни разходи за справяне със събития като пандемията и войната в Украйна.

Във федералния бюджет за 2022 г. - одобрен от кабинета в сряда, правителството ще изтегли заеми за почти 100 млрд. евро, в съответствие с предходните си планове, въпреки че крайната цифра вероятно ще бъде още по-висока, когато се взема предвид въздействието на руската инвазия на Украйна. Други 100 милиарда евро ще бъдат инвестирани в отбрана в специален извънбюджетен фонд.

Както канцлерът Олаф Шолц, така и финансовият министър Кристиан Линднер дадоха да се разбере, че ще е необходима корекция, за да бъдат преодолени икономическите последици от войната. Това би било в допълнение към плановете за харчене на милиарди евро за справяне с изменението на климата и компенсиране на продължаващите последици от пандемията на коронавирус върху най-голямата икономика в Европа.

Настоящият общ обем на нови заеми през 2022 г. вече е вторият най-голям от Втората световна война насам и възлиза на малко по-малко от миналогодишния рекорд от 215 милиарда евро.

Линднер заяви, че корекцията на бюджета ще бъде представена „колкото е възможно по-скоро“ и ще вземе предвид допълнителните разходи за облекчаване на тежестта върху потребителите от нарастващите цени на енергията, парите, необходими за подпомагане на бежанците и финансиране на хуманитарна помощ в чужбина, както и мерки за укрепване на икономиката. 

„Правителството прави всичко по силите си, за да стабилизира германската икономика“, каза Линднер на пресконференция в Берлин. Той не даде подробности, когато беше попитан дали това ще включва пакет от стимули, подобен на този, използван за справяне с въздействието на пандемията.

В реч пред парламента през миналия месец Шолц обяви изненадващо, че страната ще отпусне 100 милиарда евро за укрепване на военните способности на Германия. След години на ограничени инвестиции в сигурността, Германия се стреми да изпълни и дори да надхвърли целта на НАТО за военни разходи от 2% от брутния си вътрешен продукт всяка година.

Опозиционните консерватори, водени от председателя на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц, изразиха подкрепата си. Законодателите заявиха, че очакват фондът за отбрана да бъде приет бързо през следващите седмици, с цел да се използват първите траншове пари още през април.

Около 100 милиарда евро ще бъдат изразходвани през следващите години и ще бъдат прибавени към редовния бюджет на федералното правителство, в който всяка година са предвидени около 50 милиарда евро за отбрана и военни разходи, съобщава Dnes.bg.

Маркус Фабер, експерт по отбраната от Свободните демократи на Линднер, каза пред Bloomberg във вторник, че правителството планира да похарчи 15 милиарда евро за 50 нови бойни самолета.

Други разходи вероятно ще включват около 20 милиарда евро за боеприпаси и обновяване на военно оборудване, повече от 5 милиарда евро за нови товарни хеликоптери и около 4 милиарда евро за модернизация и закупуване на бронетранспортьори.


Няма коментари:

Публикуване на коментар