Зима

Зима
Пролет

17 март 2022 г.

86,6% от руснаците подкрепят атака срещу още европейски страни

Руското обществено мнение може да бъде определен маркер за потенциалните действия на Кремъл за световната общност 

 

86,6% от руснаците допускат и подкрепят потенциална атака на територията на страни от Европейския съюз, включително Полша, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Словакия и др. 

Това са резултатите от социологическото проучване, проведено от Украинската социологическа агенция "Актив груп".

75,5% от руснаците одобряват идеята за въоръжена инвазия в следваща страна и смятат, че това трябва да бъде Полша. Това е логично продължение на "военната специална операция на Руската федерация", според респондентите.

Освен това, според проучването, 75% от анкетираните до известна степен позволяват използването на ядрени оръжия от правителството на тяхната страна.

За отбелязване е, че 13,4% от руските жители имат негативно отношение към въоръжено нахлуване в други страни. 46% от анкетираните са абсолютно сигурни, че руското правителство трябва да атакува ЕС, а 40,6% смятат за допустимо разширяване на военните действия.

Трите държави, които според социологическото проучване ще станат следващите жертви на руската атака, са: Полша (75,5% от анкетираните), балтийските страни, включително Естония, Литва, Латвия (41%), както и България, Чехия, Словакия и Унгария (39,6%). По време на анкетата респондентите са имали възможност да изберат няколко държави.

Само 25,5% от руснаците имат категорично негативно отношение към използването на ядрено оръжие. Сред анкетираните 40,3% смятат ядрената атака за абсолютно приемлива, а 34,3% подкрепят в една или друга степен подобно решение на руските власти.

Руското обществено мнение може да бъде определен маркер за потенциалните действия на Кремъл за световната общност, съобщава Banker.bg.

"Общото впечатление на служителите от анкетата е, че руснаците, които се съгласиха да общуват с интервюиращите, са агресивни не само към Украйна, но и към Европейския съюз. Респондентите или отказват да общуват, след като научат темата на интервюто, или декларират готовност да подкрепят и одобряват по-нататъшни руски набези в други страни", коментира Андрей Еременко, основател на изследователската компания Active Group.

Социолозите от украинската компания "Актив Груп" са си поставили за задача да проучат колко агресивно е руското общество. За целта е проведено телефонно проучване (с помощта на месинджъра Viber) по формализирана методика (представителна извадка според субекта на федерацията, пола и възрастта на респондента). При съставянето на въпросите са използвани задължителните за руската среда формулировки. Вместо "нашествие" и "война" анкетата използва думата "специална операция", украинските сили за сигурност са наречени "нацисти" и т.н.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар