Зима

Зима
Пролет

23 март 2022 г.

Доверието на руснаците към Владимир Путин удари връх през март - 79,6%

Нараства и делът на анкетираните, които одобряват решението за провеждане на "специална военна операция" в Украйна 

 

Общоруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) е регистрирал през март един от най-високите рейтинги на доверие на руснаците към президента Владимир Путин. 

Това съобщи днес генералният директор на държавната социологическа агенция Валерий Фьодоров, цитиран от ТАСС.

"През последния месец регистрирахме едни от най-високите рейтинги на президента за 20-те години, откакто Путин ръководи Русия - 79,6 процента. Това е един от най-динамичните периоди на ръст на неговия рейтинг", каза Фьодоров в ефира на радио "Говори Москва".

Той сравни сегашния рейтинг на руския президент с резултатите от анкета от пролетта на 2014 г., когато страната присъедини полуостров Крим.

"Тогава имахме близо 64 процента подкрепа за Путин. Сега виждаме 79,6 процента, тоест още 10-15 процента отгоре. Това е голям скок", каза Фьодоров. По думите му подобен ръст на рейтинга е свързан на първо място с действията на президента.

Според Фьодоров нараства и делът на анкетираните, които одобряват решението на Путин за провеждане на "специалната операция" в Украйна, а онези, които са против - намаляват.

"Близо 65 процента (от участниците) в първата анкета от 25 февруари подкрепиха решението на президента да изпрати войски (в Украйна), а днес делът им вече достига 74 процента. Делът на онези, които на 25 февруари са се обявили против, беше 25 процента, а сега спадна с една трета до 17 процента. Делът на анкетираните, които не могат да отговорят, е много малък, тоест, всички заемат определена позиция", отбеляза Фьодоров, цитиран от Epicenter.bg.



Няма коментари:

Публикуване на коментар