Зима

Зима
Пролет

24 март 2022 г.

Навършват се 23 години от бомбардировките на НАТО срещу Югославия (галерия)

Използваните бомби са с обеднен уран, като освен разрушенията и човешките жертви, за десетилетие напред е замърсена почвата и водата

 

 

На днешната дата преди 23 години НАТО отбеляза 50-годишнината от създаването си като бомбардира суверенна Югославия без мандат от ООН и без последвали санкции.

Въздушните удари срещу остатъчна Югославия от страна на НАТО са военна операция, извършена от 11 държави-членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия по време на войната в Косово. 

Ударите започват на 24 март 1999 и са прекратени на 11 юни 1999 г. Кодовото название на офанзивата е операция „Съюзна сила", а в американския щаб тя е известна като операция „Благородна наковалня". Въздушните удари като военна тактика се различават съществено от стратегическите бомбардировки от времето но Втората световна война.

За първите четири часа са изстреляни над 100 ракети от самолети „F 16" и „F 117 stelt", а други 40 са направлявани от спътници и също поразяват цели в Югославия. Поразени са летища, мостове, училища, болници и гъсто населени квартали. Сърбите стояха на мостовете с окачени мишени с надпис "Аз съм сърбин, убийте ме".

Точният брой на жертвите в тази операция е неизвестен. Според оценките на сръбските власти по време на бомбардировките са загинали около 2500 човека, сред които и 89 деца. Безследно изчезналите също са около 2000. Ранени са били 12 500 човека. Материалните щети от нападението според различни данни се оценява от 30 до 100 милиарда долара.

Използваните бомби са с обеднен уран, като освен разрушенията и човешките жертви, за десетилетие напред е замърсена почвата и водата. И днес голям процент от смъртността в Сърбия, както и в нашите погранични райони се дължи на ракови заболявания причинени от обеднения уран.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че няма оправдание за агресията на НАТО през 1999 г., но че ако той бе на мястото на Слободан Милошевич, би постъпил по-различно, съобщава вестник "Политика".

"След няколко дни бих прекратил това, било с подаване на оставка или нещо друго. Твърде дълго е 78 дни да се осакатява страна, която нямаше шанс да се защити и да се чака някой друг да ни помогне, но ние знаехме, че никой друг няма да ни помогне", заяви Вучич в интервю за РТВ.

Президентът отбеляза, че по онова време Русия с Борис Елцин начело е била слаба. Вучич изтъкна още, че онзи, който ръководи страната, трябва да се грижи как да запази народа си.

"Сега гледам конфликта в източната част на Европа и се питам защо някои хора не си помислят добре за последиците", каза Вучич.







Няма коментари:

Публикуване на коментар