Зима

Зима
Пролет

24 март 2022 г.

Частни компании могат сключат договори за доставка на газ с "Газпром"

"ЕК предлага да има таван на цената. Не е ясно кой алтернативен доставчик на Русия ще се съгласи да продава на Европа газ на по-ниска цена." 

 

"Може би "Булгаргаз" няма да поднови дългосрочния си договор с "Газпром", но това не означава, че частни търговци няма да го направят. По този начин държавното дружество ще свие дейността си на пазара и ще изпълним изискванията за санкции."

Това заяви по Нова телевизия Мартин Владимиров, енергиен експерт.

По думите му няма налична инфраструктура за алтернативни доставки на природен газ. 

"Няма достатъчно капацитет за осигуряване на цялото потребление. При пускането на интерконектора Гърция - България  към края на годината, ще можем да осигуряваме нуждите на България. Има въпросителни пред възможността ни да закупим стратегически количества втечнен газ. Вероятно ще можем да се справим и без руския газ заради края на отоплителния сезон, но цената му ще бъде по-висока", отбеляза той.

Според него се очаква идеята за общо купуване на природен газ да има за цел запълване на минимум 80% от газохранилищата в Европа до началото на следващия отоплителен сезон. 

"Рисковете са, че няма да има достатъчно природен газ, който да осигури това предлагане, особено на регулирана цена. ЕК предлага да има таван на цената. Не е ясно кой алтернативен доставчик на Русия ще се съгласи да продава на Европа газ на по-ниска цена", посочи Владимиров. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар