Зима

Зима
Пролет

31 март 2022 г.

Владимир Путин: От петък неприятелски държави трябва да плащат за руските газови доставки в рубли

"Никой нищо не ни продава безплатно. Ние също не възнамеряваме да се занимаваме с благотворителност." 

 

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който предвижда определените от Москва като неприятелски държави да плащат за руските газови доставки в рубли. 

Новите правила за продажба на синьо гориво влизат в сила от 1 април.

Предложената схема предвижда потребителите на руски природен газ от неприятелските държави да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпрмбанк”, която да конвертира валутата в рубли на московската борса. Путин предупреди, че ако европейските клиенти на “Газпром” не приемат новите правила, то действащите договори ще бъдат прекратени.

"Ако не постъпят такива плащания, то ще считаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите. С всички произтичащи от това последици. Никой нищо не ни продава безплатно. Ние също не възнамеряваме да се занимаваме с благотворителност. Тоест действащите договори ще бъдат прекратени."

Путин увери, че Русия ще продължи да доставя газ в количествата и по цените, определени в действащите дългосрочни договори. Той подчерта, че тези цени са в пъти по-ниски от текущите котировки на спот пазара и допълни, че рисковете, които възникват при търговията на газ в долари и евро, са неприемливи за Русия.

"Ако гледаме на въпроса комплексно, то извършването на плащанията за руски газ в руски рубли е важна стъпка към укрепването на нашия финансово-икономически суверенитет", заяви Путин, цитиран от БНР.

Руският президент обвини европейските политици, че пренебрегват интересите на собствените си граждани, за да се харесат на “отвъдокеанския си сюзерен". Путин добави, че Москва ще счита, че договорите не са изпълнени, ако страните от "неприятелския" списък не плащат в руската валута от 1-ви април.

Този ход бележи ескалация в опитите на Путин да принуди европейските страни да плащат за газа в руската валута.

Досега купувачите се противопоставиха на тези опити.

Указът на Путин ще се прилага за 48 чужди държави, "които извършват неприятелски действия спрямо Руската федерация, руски юридически и физически лица".

Самият указ очертава механизма, който чуждестранните купувачи ще трябва да използват, за да получат рублите, необходими за плащане на руския газ.

Това включва откриване на руски банкови сметки както в чуждестранна валута, така и в рубли. "Газпромбанк", която вече се използва за плащания на руския газ, ще работи като оторизирана банка и ще трябва да извърши проверка на всеки нов клиент в рамките на 45 дни от откриването на сметката.

Путин даде на Централната банка на Русия, на митническите власти и на правителството 10 дни за прилагане на новия механизъм.

В сряда от Кремъл съобщиха, че се обмисля подобна смяна в рубли на плащанията за други стоки, като петрол, метали и торове.




Няма коментари:

Публикуване на коментар