Зима

Зима
Пролет

20 март 2022 г.

На кръстопътя, с високото кръвно...

Черна ирония е всичко това - да сме най-слабото звено в НАТО, хем да помагаме по нечие чуждо хрумване. Заради което впоследствие пак ще ядем бой...  

 

Завчера личната ми премери кръвното и направо се шокира.

Казвам й - няма нищо неочаквано в това да съм го вдигнал до 180. Животът ми в последно време е такъв, че е цяло чудо как не съм се взривил от натрупаната в мен негативна енергия.

По принцип съм позитивен човек, смятам че животът е чудо и трябва да го живеем миг по миг, с безкрайна радост, че ни се случва.

Но ето че кръвното ми удари 180 горна граница. Ей така, неусетно за мен и шокиращо за джипито, защото организмът ми бил свикнал, което пък било много опасно, направо животозастрашаващо.

Ех, кръвно мое, враг мой! Защо така вероломно връхлетя и окупира спокойствието ми?

Давам си сметка, че има защо. Нямаше време да се зарадваме, че коронавирусът си тръгва, защото ни разтърси инвазията в Украйна. Да не говорим, че ковидът май няма намерение да си ходи, и взе да повтаря.

Заради това май напоследък не спя добре.

Освен това съм бесен, че глупавият българин върви по акъла на спекулантите и с бой си купува ланско олио на стойност 3 лева на цена 7 лева. А пък експерти ни успокояват, че нямало да прескочи 8 лева цена...

Бесен съм и на политиците ни, които обясняват че покачването на цената на горивата също е спекула, и че както за олиото, ще вземат мерки и за тази.

Мерките обаче не идват, войната срещу спекулантите засега е лична, защото спрях да карам колата и не се интересувам къде са пуснали олио.  Да се бият до кръв, ако искат.

Кръвопролитие изглежда все пак ще има. Но не и срещу спекулантите.

Признаците са това зачестяват. Преди седмица се говореше, че ще пращаме годните си МИГ-ове в Украйна - така били решили в ЕС, САЩ и НАТО.

Ако преди години си бяхме купили F-16 от Щатите, днес нямаше да гърчим в ужас дали Путин няма да ни третира като фронтова държава, щом МИГ-ове излетят в помощ на Киев. Може да видим как МИГ-овете ни отлитат, но е твърде вероятно да пропуснем шанса да посрещнем F-16, които на всичко отгоре платихме на зелено, но още не са почнали дори да ги сглобяват.

Ще пропуснем много неща, ако Русия ни вземе на мушка.

Въобще е черна ирония всичко това - да сме най-слабото звено в НАТО, със старо въоръжение, хем да помагаме по нечие чуждо хрумване. Заради което впоследствие пак ще ядем бой.

Тази вероятност придобива все по-категорични очертания - през седмицата стана известно, че министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин щял да разговаря с правителството да пратим в Украйна съветските системи за противоракетна отбрана C-300,  с които разполагаме и с които украинците знаят как да оперират.

Да бяха питали народа, със сигурност щеше да каже, че с чужда пита помен се прави. Но никой не го пита и по тази причина никога няма да бъдем Швейцария на Балканите.

Ако преди хиляда и повече години хан Аспарух не беше пресякъл Дунав и не се беше установил в земите до Черно море, може би нямаше да имаме този проблем.

Но откъде да знае завалията, че на кръстопът да се изпикае човек е опасно, камо ли държава да направи.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар