Зима

Зима
Пролет

29 март 2022 г.

За войната в Украйна без предразсъдъци

Украйна се пренесе в жертва на американо-руско противоборство. Българските национални интереси повеляват да продължим политиката на неутралитет 

 

Този текст вече е малко закъснял. Защото публичната истерия набра скорост, а аз го давах балансиран и неутрален, търсейки обективната истина. 

И си изпатих жестоко. Ултра евроатлантически ястреби ме нарочиха за путинист и агент на Кремъл. Мен, десния човек, който от години не цепя басма на мутрите.

Други пък ми шибнаха етикета на международен терорист, фашист и изпаднал в тежка зависимост от Бай Дън. Разбира се, че и едните, и другите не са прави. За мен да си политически журналист е различно от бушуващите крайности на футболните агитки. Та, по темата. Тази война е наистина ужасна и трябва да спре час по-скоро.

Да, Путин е агресор. Както според класическите норми на международното право десетки американски президенти са били агресори, размахвайки оръжие в зоните на американските сфери на влияние. Хайде ми кажете, ако САЩ бяха Русия и постепенно неприятелския военен съюз непрекъснато мести границата си до нейните предели, дали Байдън щеше да стои безучастен?

Твърдя го отдавна, Украйна се пренесе волно или неволно в жертва на все по-засилващото се американо-руско противоборство. Тази война е към края си. Дотук устискахме без пряка намеса и изпращане на оръжие. Българските национални интереси повеляват да продължим тази политика на неутралитет. Каквато е официалната политика на немалко страни от НАТО и ЕС. 

 

 Владимир Танев, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар