Зима

Зима
Пролет

29 март 2022 г.

Драгомир Заков: Няма как да дадем нещо, което нямаме

"Самата българска армия има критичен недостиг, включително и от боеприпаси, и няма как да бъде изпратена военна помощ за Украйна."

 

 

Това каза военният министър Драгомир Заков по време на брифинг, на който представи и своя екип.

"Дългосрочната ни цел е да имаме български въоръжени сили, които да имат целия набор от способности във всички области, в краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним всички критични способности във въоръжените ни сили. Единственият вариант това да бъде направено и армията ни да бъде способна в краткосрочен и средносрочен план е да работим с нашите съюзници в НАТО и партньори в Европейския съюз. Целта ни е да имаме боеспособна армия", посочи министърът.

"Изключително важно е да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството ни в НАТО. България е част от НАТО, българският глас е също толкова важен, колкото и на останалите страни членки на НАТО. Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено, но не бива да допуснем България да стане най-слабото звено. НАТО ни предоставя огромен набор от възможности, ние работим с най-високотехнологичните армии в света. Това е невероятен шанс за българските въоръжени сили. Моето мнение е, че ние сме изгубили години, в които можеше да се възползваме от тези способности", заяви Заков, цитиран от Banker.bg.

Той коментира и отправения вчера призив от шестима бивши министри на отбраната на България страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

"Всяка държава, която е жертва на военна агресия, има право да се защити и има право да бъде подпомогната. Трябва обаче да сме наясно какво можем да предоставим. Българската армия изпитва остър недостиг от редица артикули. Имаме рамкови договори за придобиване на подобно оборудване, но това не може да стане за един ден. В ситуация, в която българските въоръжени сили се нуждаят от оборудване, е много трудно Министерството на отбраната да отдели средства да подпомогне когото и да било. Няма как да дадем нещо, което нямаме. Не бих искал да обвинявам когото и да било, но за да се стигне до това, това са проблеми, трупани във времето. За да стигнем до този критичен недостиг днес, очевидно не са вземани правилни решения в миналото. За да изпратим помощ в момента, ние трябва да лишим българските въоръжени сили от някакъв вид оборудване. В тази ситуация това няма как да стане", категоричен е военният министър.

"Бих призовал да не се развива тезата, че ако България не изпраща оръжие на Украйна, то подкрепя Путин. Това е също толкова вредна теза, колкото и тази, че ако имахме някакво оръжие и го изпратим, то това ще ни вкара във война", каза още министърът на отбраната.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар