Зима

Зима
Пролет

18 март 2022 г.

Контурите на Новия ред се очертават. И той няма да е основан на западните правила!

Не очаквайте тези новини по ТВ , няма да ги видите. Моля, спрете да гледате телевизия. Завинаги. Лъжат ви нагло и цинично! 

 

Много важни събития се случиха последните дни:

1. Иран изстреля 12 ракети Фатх 100 по американски и изрелски обекти в Ербил. Това не беше обикновен обстрел от камилари. И тези ракети са далекобойни и технологични като оръжия, а не преносими РПГ-та на араби от пустинята.

2. Саудитска Арабия и Китай подписаха огромна сделка за 10$ милиарда за строеж на НПЗ работещо с Руски петрол в Китай.

3. Саудитска Арабия започва да продава петрола си за юани.

4. Русия и Китай финализират системата си за междубанкови разплащания която ще заобикаля SWIFT.

5. Русия обяви че намаля добива си на петрол от Април и забрани износа на пшеница, зърно и торове до Август. А тя е най-големият износител.

6. Китай, Индия, Бразилия и Русия поискаха обяснение от САЩ за програмата им в биолабораториите. Тона на заявлението е много остър.

7. Мадуро отсвири всякакви опити на САЩ за стопляне на отношенията и доставки на петрол, срещу смекчаване на санкциите срещу Венецуела.

Тоест, ясно се очертава лагерът на страните, които застават твърдо против САЩ. Това са:

Иран, Саудитска Арабия, Русия и Китай. Към тази група гравитират Бразилия и Индия. Венецуела и Северна Корея са ясни. Дали обаче са само срещу САЩ или има и друго? Обърнете внимание, че в тази група влизат доставчиците на над 90% от петрола в света.

Доларът като резервна валута се държи на 3 стълба:

1. Световната финансова система - МВФ, СБ и SWIFT

2. Военна сила и възможност за проекция на военна сила.

3. Петродолари и петрола като покритие на долара.

Вече разбирате, че тук не става дума за доставки на петрол. Рушат се основните стълбове на долара. Рушат се рязко бързо и безалтернативно. Ударът по долара се почувства веднага след новините. Курсът на рублата, който без това е фалшив защото няма органична връзка с пазарите, поскъпна с над 10%. Дали рублата поскъпна? Не, естествено. Доларът взе да се обезценява. Още малко натиск и долара ще се обезцени още, което означава средна цена на бензина в САЩ над 5$ за галон, което е началото на полуразпада на американската икономика. Сега е 4.3$.

А за нас означава не просто висока цена на бензин, но и ценова криза за храна, заради пшеницата, зърното, торовете и цялата нарушена верига на доставки.

Ъпдейт: мина срещата на Китай и САЩ, както анализирах САЩ бяха отсвирени. На срещата на НАТО също се препотвърди, че блокът няма да воюва с никой. Толкоз. Важна забележка: Това, че Китай и Русия изместват САЩ, не значи че Китай ще спрат да търгуват с него или ще почнат само с Русия да търгуват. Не, защото е невъзможно по физически причини, а и не е нужно. Просто им отнемат мястото на хегемон и го изтикват. 

Същото е и за арабите: това че приемат юани, не значи че спират да продават за долари – не, просто вече доларът няма ексклузивност и юанът става обезпечен – т.е. петроюан. Няма черно и бяло, има изместване на хегемона и отнемане на влиянието и пазарите му. А ако хегемона т.е. САЩ се срути, това си е негов проблем. Живеем в интересни времена.

Не очаквайте тези новини по ТВ , няма да ги видите. Моля, спрете да гледате телевизия. Завинаги. Лъжат ви нагло и цинично!


Тодор Ангелов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар