Зима

Зима
Пролет

26 март 2022 г.

Най-дългите директни жп маршрути в света

По тях можете да се качите на първата спирка и да слезете след хиляди километри, без да се налага да сменяте влака

 

 

Има нещо много специално в пътуването с влак и макар от десетилетия хората да разполагат с автомобили и самолети, влакът си остава любимо транспортно средство, особено за почитателите на бавното пътуване.

Днес влаковете могат да са бързи, свръхбързи или исторически и бавни. Могат да са панорамни (като турския "Източен Експрес"), луксозни и нашепващи за сладкия живот (като италианския "Долче Вита" от "Ориент Експрес") или просто удобни и нискобюджетни (като новия влак между Мадрид и Валенсия за 7 евро). Могат дори да са бамбукови (като необикновените бамбукови вагони, които още се движат в Камбоджа)!

Всеки запален пътешественик има поне едно дълго пътуване с влак в списъка си с мечти!

В следващия списък са събрани най-дългите директни жп маршрути в света. По тях можете да се качите на първата спирка и да слезете след хиляди километри, без да се налага да сменяте влака.

Заради пандемията, войната в Украйна и други обстоятелства не всички маршрути са достъпни в момента, но човек винаги има нужда от свежи попълнения за списъка си с мечтани пътешествия!

Ето ги и осемте най-дълги директни пътешествия с влак в света:

Москва (Русия) - Владивосток (Русия): 9259 км

Торонто (Канада) - Ванкувър (Канада): 4466 км

Шанхай (Китай) - Лхаса (Тибет): 4373 км

Сидни (Австралия) - Пърт (Австралия): 4352 км

Дибругарх (Индия) - Канякумари (Индия): 4237 км

Емеривил (САЩ) - Чикаго (САЩ): 3924 км

Париж (Франция) - Москва (Русия): 3215 км

Дарвин (Австралия) - Аделаида (Австралия): 2979 км


В този списък са включени само маршрути без прекачване. Ако мечтаете за жп приключение без край, можете да си набележите пътешествието от португалския град Лагос до Сингапур. Според жп ентусиастите това е най-дългият маршрут с влак, който можете да изминете на Земята - цели 18 755 км.

Нужни са ви само няколко прекачвания и около 21 дни (това време отново важи за момента, в който светът ще се освободи от ограниченията на пандемията и войната).

 

Trip.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар