Зима

Зима
Пролет

6 март 2022 г.

Неделя Сиропусна е!

Днес отбелязваме Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. 

 

Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости.

Това е денят, в който Църквата приканва християните да поискат и дадат взаимно опрощение и така да започнат дните на Великия пост. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от утре, започва Великият или Великденският пост. Той продължава 40 дни до Възкресение Христово - Великден.

На Неделя Сиропусна се припомня Евангелското четиво: "Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14-15).

Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете.

На вечерната трапеза се слагат риба, масло, яйца, мляко, сирене, всякакви млечни продукти, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните ритуали - обичаят "амкане" или "хамкане" се прави именно след вечеря.

В  неделя се палят клади и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.


 Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар