Зима

Зима
Пролет

16 март 2022 г.

Многохиляден "Марш на мира" в Будапеща демонстрира подкрепа за Виктор Орбан

На митинга Орбан заяви, че Унгария няма да изпрати нито оръжия, нито войски в Украйна, няма да участва във войната 

 

Десетки хиляди унгарци излязоха по улиците на столицата Будапеща, в т.нар. "Марш на мира", за да подкрепят премиера Виктор Орбан преди парламентарните избори на 3 април.

На тези избори Орбан ще се състезава за четвърти пореден мандат в силно оспорвана надпревара. За първи път от 2010 г. насам Орбан и дясната му партия ФИДЕС ще се изправят пред обединен фронт от шест опозиционни партии. В края на миналия месец ФИДЕС леко увеличи подкрепата си, като според проучване на агенция "Медиан" тя възлиза на 39 процентни пункта, докато опозиционният блок получава подкрепата на 32 процента от анкетираните.

Пътят на Орбан към преизбирането му е по-сложен заради руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

До съвсем скоро Орбан казваше, че връзките между Унгария и Русия са "балансирани и честни". Това обаче се промени, след като той осъди руската инвазия в Украйна. Освен това Орбан заяви, че Будапеща няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, но също така, че те не бива да се отразят върху енергийните доставки в Унгария, съобщава Dir.bg.

На митинга на 15 март Орбан заяви, че Унгария няма да изпрати нито оръжия, нито войски в Украйна, няма да участва във войната и обвини опозицията, че иска да въвлече страната в конфликта. Пред десетки хилядите свои привърженици той заяви, че Централна Европа е просто шахматна дъска за големите сили и подчерта, че ако Унгария не защити интересите си, лесно може да се превърне в жертва на кризата. Говорейки за изборите, Орбан посочи, че на тях изборът ще е между неговата партия, която иска мир, и лявата опозиция, която би вкарала страната в "безпощадна, продължителна и кървава война".

Инфлацията в Унгария достигна до най-високото си ниво за последните 15 години и правителството на Орбан наложи таван на цените на някои основни храни, горива и ипотеки. Преди това имаше контрол върху цените на електроенергията за домакинствата.

Провеждането на митинга съвпадна с националния празник на Унгария, на който се чества революцията от 1848 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар