Зима

Зима
Пролет

7 март 2022 г.

Германия е против ембарго над руските нефт, газ и въглища

"Едно ембарго върху руските енергоносители би заплашило социалния мир в Германия." 

 

Германските министри на външните работи и на финансите се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради инвазията й в Украйна.

"Трябва да можем да запазим санкциите (в дългосрочен план). Няма да има никаква полза от тях, ако след три седмици установим, че в Германия имаме електроенергия само за още няколко дни и затова трябва да се откажем от тези санкции", каза външната министърка Аналена Бербок пред телевизия ARD.

"Готови сме да платим много, много висока икономическа цена", увери Бербок в интервю за друг германския телевизионен канал - Цет Де Еф, но в същото време попита: "Ако утре в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете". Тя подчерта, че е щяла веднага да въведе такива санкции, ако това е можело да спре войната.

Германският финансов министър Кристиан Линднер също изрази скептицизъм що се отнася до налагането на ембарго върху руските енергоносители. "Не бива да ограничаваме нашия капацитет да издържим в дългосрочен план", предупреди той пред вестник "Билд" и подчерта, че едно ембарго би се отразило негативно, съобщава Banker.bg.

Съединените щати "обсъждат много активно" възможността за забрана на вноса на руски петрол, каза държавният секретар Антъни Блинкън.

Германия обаче внася от Русия 55% от петрола и 42% от природния газ, които потребява - зависимост, която собственото й правителство критикува от началото на руската инвазия в Украйна, но за чието намаляване ще са необходими години, отбелязва АФП.

"Едно ембарго върху руските енергоносители би заплашило социалния мир в Германия", предупреди в петък министърът на икономиката Роберт Хабек.

Германия не е единствената страна от Европейския съюз, която не е склонна да подкрепи забрана на вноса на руски петрол и газ.

Япония обсъжда със Съединените щати и европейски държави ембарго върху руския петрол, съобщи днес националната информационна агенция Киодо.

На фона на войната в Украйна, петролът поскъпна рязко, като тази сутрин цената на сорта Брент от Северно море доближи 140 долара за барел, преди да спадне до малко под 130 долара. Има опасения, че скъпата енергия ще се отрази негативно на световната икономика.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар