Зима

Зима
Пролет

16 март 2022 г.

Жерар Депардийо - Бохем с проблем

Депардийо не само има руско гражданство, но и солиден опит с превъплъщаването в монументални фигури от руската история 

 

Облаците на хоризонта пред френската екранна легенда Жерар Депардийо се сгъстиха драматично тези дни. 

Френски съд отказа да свали обвинението в изнасилване срещу актьора и той вече официално може да бъде съден. Адвокатите на Депардийо определиха свидетелствата на 25-годишната актриса Шарлот Арно като „безпочвени” и пробваха да прекратят цялото разследване. Ала прокуратурата в Париж съобщи преди дни, че доказателствата за сексуалното престъпление са „сериозни”, а Депардийо ще остане обвинен.

Не е ясно как ще продължи сагата, дали Жерар ще бъде наистина осъден за изнасилване на младата Арно, или все пак ще се стигне до някакво споразумение, както често се е случвало с подобни обвинения срещу знаменитости. Но той сигурно ще може да продължи кариерата си във Франция. Поне засега.

На 73 години Депардийо все още снима редовно, измежду скандалите. В последните дни той беше нападнат от медиите и като приятел на Путин, но се обяви против военните действия в Украйна и определи случващото се като „братоубийствена война”. Депардийо призова за сваляне на оръжието и преговори между двете страни.

Преди две години той официално се покръсти и прие православието в руската църква „Св. Александър Невски”, която се намира в историческия център на Париж. Това бе нова глава в религиозните приключения на френския актьор. През 60-те той за кратко приема исляма, после експериментира с будизъм, хиндуизъм и изявява интерес към юдаизма.

През 2012-а той обяви, че ще се откаже от френско гражданство заради свирепите данъци, които социалистическото правителство на Франсоа Оланд искаше да наложи на милионерите тогава. Депардийо гневно каза, че за годините, в които е един от най-успешните актьори в историята на Франция, е платил общо над 140 милиона евро данъци на хазната и временно се премести в Белгия, за да избегне новите закони. На следващата година пък отиде в Русия, прегърна се с Путин и получи своя руски паспорт. Събитието стана световна новина, а Депардийо съобщи, че е близък приятел с руския президент и има дълбоки връзки с Русия.

После той отново се върна във Франция, а междувременно се забърка в няколко скандала. Беше арестуван след като падна пиян от своя скутер, преди това го хванаха да се облекчава в празна бутилка по време на полет, а през 2018-а дойде и това обвинение в изнасилване от 22-годишната тогава Шарлот. Той отрече, разследването беше прекратено, но в началото на 2020-а френски прокурори поискаха случаят да бъде отворен наново, а тези дни официално потвърдиха, че Депардийо може да бъде съден.

Вече близо половин век години той е една от най-обсъжданите и противоречиви европейски знаменитости. Бонвиван, който казва, че може да изпие 14 бутилки вино на ден. Национално богатство за много французи и проклятие за други. Кошмар за конформистите, които искат всички популярни фигури да бъдат политически коректни клонинги.

Той привлича внимание през 80-те с роли в „Последното метро” и „Полиция”, а през 1990-а става световна звезда със „Сирано дьо Бержерак”, който му носи номинация за „Оскар”, награда в Кан и статуетката „Сезар”.

После продължава своя възход в западни продукции и пробива на американския пазар с „1492: Завладяването на рая”, „Зелена карта”, „Хамлет”, „Желязната маска”, „Животът на Пи” и многото други. Енергията му изглежда неограничена, той продължава да се снима в няколко филма всяка година и постоянно преминава от проект на проект. Филмовата продуктивност на Депардийо върви успоредно с апетита за сладък живот и приключения. И със скандалите.
 
В ролите на Распутин, Сталин и Нострадамус

Жерар Депардийо не само има руско гражданство, но и солиден опит с превъплъщаването в монументални фигури от руската история. Той вече е играл образите на Распутин и Сталин в историческите продукции „Распутин” от 2011-а и „Креслото на Сталин” от 2016-а. Наскоро се разбра, че е приел да изиграе и Леонид Брежнев във филм за Пражката пролет на хърватския режисьор Лордан Зафранович.

А в момента работи по филма „Диан дьо Поатие”, където влиза в ролята на Нострадамус.


Владислав Апостолов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар