Зима

Зима
Пролет

16 март 2022 г.

Владимир Путин: Военната операция в Украйна се развива успешно

“Няма да позволим Украйна да служи за плацдарм за агресивни действия против Русия.” 

 

Руският президент Владимир Путин увери днес, че военната операция в Украйна е успешна и подчерта, че Москва няма да позволи съседната страна да стане “плацдарм” за агресивни действия срещу нея.

Путин сравни лавината от западни санкции и порицания, засягащи руската икономика, спортисти и културни среди, с “антисемитските погроми”, като осъди поведението на Запада.

“Операцията се развива успешно, спазвайки стриктно предварително установените планове”, заяви Путин в реч, предавана по телевизията. Той подчерта отново, че няма намерение да окупира Украйна. 

Според него офанзивата е започнала, защото “всички дипломатически варианти” са били изчерпани. “Просто нямахме начини да решим проблема по мирен път”, добави руският лидер и увери, че има “всички причини да вярва”, че на украинска територия са се разработвали “компоненти за биологически оръжия”.

Путин заяви също, че не е можел повече да толерира “годините на сплашване на населението на Донбас”.

Според руския президент Украйна “се е готвела за насилствен сценарий”. Започването на офанзива срещу Донбас и полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., “беше само въпрос на време”, подчерта Путин. “Нямахме друг вариант, за да се защитим”, заяви той. “Няма да позволим Украйна да служи за плацдарм за агресивни действия против Русия”, добави президентът.

Операцията в Украйна е само извинение за Запада, за да наложи нови санкции”, според Путин, който порица “съзнателната дългосрочна стратегия, целяща да отслаби и възпира Русия.

“Подобни действия имат всички характеристики на агресия”, отбеляза руският президент, като обвини Запада, че иска да превърне Русия в “слаба и зависима страна”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар