Зима

Зима
Пролет

5 март 2022 г.

Владимир Путин: Западните санкции приличат на обявяване на война, но слава Богу, не се стигна дотам

"Неонацистите нямат никаква милост към хората. Разстрелват дори своите военнослужещи." 

 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че санкциите на Запада срещу Русия са равносилни на обявяване на война. 

"Тези санкции, които се налагат, приличат на обявяване на война, но слава Богу, не се стигна дотам", каза Путин, говорейки пред група стюардеси в учебен център на "Аерофлот" край Москва. Той добави, че целите му в Украйна са да защити рускоезичните общности чрез "демилитаризация и денацификация" на страната, така че тя да стане неутрална.

Путин заяви, че всеки опит на друга сила да наложи зона, забранена за полети в Украйна, ще бъде разглеждан от Русия като стъпка към военен конфликт. НАТО отхвърли искането на Киев за въвеждане на зона, забранена за полети, с мотива, че това би довело до ескалация на войната извън Украйна.

Руският държавен глава отхвърли опасенията, че в Русия може да бъде обявено военно положение или извънредна ситуация. Той заяви, че подобна мярка се налага само когато има значителна вътрешна или външна заплаха.

"Не планираме да въвеждаме какъвто и да е специален режим на територията на Русия, в момента няма нужда", допълни той.

По думите на Путин военната инфраструктура в Украйна е почти изяло унищожена от руската армия и операцията се движи по график. Той увери, че в нея участват само професионални военни и няма новобранци. 

"В тази операция участват само професионални войници: офицери и такива, назначени на трудов договор. Няма нито един наборник и не планираме да изпращаме такива. Повтарям още веднъж: в тази операция участват само мъже, които доброволно са направили за себе си много важен избор в живота си — да защитават родината. Те изпълняват тази задача с чест",  допълни президентът, цитиран от Banker.bg.

Руският президент коментира и темата около спряната евакуация на цивилни в Мариопул, като според него "местните неонацисти" не допускат гражданите да напуснат града. "Неонацистите нямат никаква милост към хората. Разстрелват дори своите военнослужещи", обясни държавният глава на Русия.

По думите му на масата с преговори стоят много варианти за демилитаризацията на Украйна. 

"Надяваме се на положителен резултат", допълни Путин и отново повторите тезата си, че страната трябва да бъде демилитаризирана, за да не бъде присъединена към НАТО.  

"Решението да започнем война беше тежко. Западът не обръща внимание, че от 2014 г. насам в Добнас са загинали между 13 и 14 000 души", посочи Путин.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар