Зима

Зима
Пролет

19 март 2022 г.

Компромисът – ключът към здравата връзка

Компромисът не е метод на отстъпление, а начин да покажем своята любов и уважение

 

 

Когато живеем с един човек безспорно ни се налага да свикнем с неговите навици, а когато се стремим да не пораждаме излишни скандали - компромисът е начин, чрез който да покажем, че за нас е по-важна любовта от егото. 

Начин да съхраним отношенията си с любимия, без да навлизаме в незначителни конфликти.

Ежедневно сме затрупани със задачи, проблеми и неочаквани събития, които ни карат да се чувстваме напрегнати, а това от своя страна пряко се отразява и на нашите отношения с партньора. 

Компромисът не е метод на отстъпление, а начин да покажем своята любов и уважение, като поставим желанието и мнението на любимия, пред нашето собствено. 

Компромисът е начин да покажем и сами на себе си, че не винаги е нужно да излизаме победители от всяка ситуация, още повече, ако от това зависят добрите отношения с любимия човек. 

Когато компромисът присъства и се използва и от двете страни в двойката, нещата започват да се движат по-плавно, а животът ни става значително по-спокоен. Не е казано, че само ние трябва да отстъпваме и да правим компромиси – те се правят и от двамата партньори, когато имат желание да скрепят връзката си и да не пораждат излишни кавги.

Компромисът е перфектно средство за изчистване на ежедневното търкане, което се поражда от различието в характерите, нрава и навиците при двойката. Когато се научим да бъдем по-смирени към обстоятелствата, които не зависят пряко от нас или които са маловажни и незначителни, ние ще можем по-добре да контролираме своя живот, защото няма нищо лошо в това, да отстъпиш и да направиш компромис в името на любовта. 

Една здрава и щастлива връзка се крепи именно на това качество  - защото когато се сблъскват ежедневно два характера, неминуемо се пораждат и искри, и дори да не искаме създаваме ситуация, в която единият от партньорите е неотстъпчив, вглъбен в собствените си нужди и желания, а другият е обиден на думите, които са могли да бъдат спестени и точно, така се поражда конфликта.

След като се породи този конфликт, изниква и гордостта, която не ни позволява да премислим ситуацията адекватно и смятаме, че на всяка цена трябва да излезем победители в спора, но победители в една връзка – няма, защото връзката е именно взаимна подкрепа и споделена любов. Там няма място за обиди, скандали и излишно напрежение. Връзката е средство, чрез което можем да се насладим на времето прекарано с любимия човек, на прекрасните спомени, които създаваме с него, но единственото, което трябва да разберем е, че тази връзка не би просъществувала, ако и двамата партньори не желаят да правят компромиси.

Щастливите отношения се крепят на доверие, искреност и топли чувства, а когато сме обладани от емоции, гняв и обида - ние не можем да се насладим на най-красивото чувство в целия свят, а именно споделената любов.


 Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар