Зима

Зима
Пролет

4 март 2022 г.

На Шипка всичко е спокойно

Международното право е най-разтегливото право на света. Затова и сигурността не е никак сигурна категория, а журналистиката редовно слугува на пропагандата... 

 

На война като на война, но на Шипка всичко е спокойно. 

Премиерът почти отнесе една снежна топка в главата от хората на „Възраждане”, но така се забавляват и децата. Има си хас точно пък тази възможност за политически пиар да не бъде използвана!

Иначе позициите са ясни и в двете посоки хвърчат закачки „предатели” и „майцепродавци”. Никой, разбира се, няма топки да рискува с лично участие в щурма на Харков или отбраната на Киев. Най-много да претоплят манджата с Вальо Шпионина, дето всички го знаели от години още преди да се пенсионира и да мине в запаса. За останалото си има Вашингтон, Москва и Брюксел – каквото те кажат, няма какво повече да му мислим.

Като стана дума за истината, сещам се и за правото. При война всяка от страните лъже и маже наедро - като след лов и преди избори, докато се позовава на правото. Ако ви звучи парадоксално, грешите. Правото винаги е разтегливо понятие, а  международното право е най-разтегливото право на света. Затова и сигурността не е никак сигурна категория, а журналистиката редовно слугува на пропагандата.

Че Кремъл е гросмайстор в тази насока, спор няма. Но и онези в НАТО си ги бива. Една от телевизиите ни например включва редовно CNN, та я заслушах. Успях да издържа с мъка два пъти по десетина минути и разбрах само едно – че пред такива мисирки нашите са славеи ангелогласни. От най-горещата новинарска медия в света не научих друга новина, освен че в първата седмица на кампанията руснаците са разгромени, държавата им е фалирала, а с Путин е приключено като доказан военнопрестъпник, процесът срещу когото е приключил успешно преди да е започвал.

Та при тази свирепа и тотална информационна война, в която всеки заглушава противника, инвазията в Украйна е в диапазона между геноцид и специална операция. Остава да узнаем все пак с последваща достоверност какъв е резултатът. А оттам и да претеглим злото и доброто, съотношението между които е безкрайно променливо. След което да стигнем по трудния начин до лесния извод, че историята се пише от победителите.

Колкото до Шипка, замерянето със снежни топки да е проблемът. Преди 145 години там хвърчаха куршуми, саби, камъни и дървье преди да бъдат хванати телата. 

 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар