Зима

Зима
Пролет

8 април 2022 г.

Малко повече разум ще ни дойде добре

Явно митингите трябва да имат друго мото. Не само с възгласи в подкрепа на Украйна. Каквото и друго да ни налагат. Разумно е да запазим разсъдък... 

 

Едва ли в София си дават сметка за факта, че все повече българи предпочитат да гледат чужди ТВ-програми и да се ровят в чужди сайтове. 

Там може да се види как Зеленски е посрещнат, on-line, например, в гръцкия парламент и какви люде е водил със себе си там. Казват, че от Азов, ама видът им нещо напомня за друг тип бойци. Реакциите на гръцките депутати са красноречиви и доста по-различни от това, което у нас се налага като инфопоток.

От „Ройтерс” може да се научи, че Киев, веднага след напускането на руските войски (обявено официално) от украинската столица, е заявил, че изпраща там войници „за прочистване и ликвидиране на колаборационалисти на тази територия”. Съмненията за украинските снимки от Буча идват от самосебе си. Вече не са малко западни медии, включително зад Океана, където се появяват информации за зверства в Украйна върху цивилно население и пленени руски войници, но причинени от т.н. украински нацита. 

Известно е, че воюващи страни използват пропагандни механизми, за да опозоряват врага. Но ако има нормална обстановка в неангажираните пряко във военните действия държави, редно е да се показват информациите и от двете страни. Всеки мислещ човек, а сред българите те не са малко, сам може да сложи на кантар изнасяните информации – и от Киев, и от Москва. 

Разбира се, че англосаксонците, които явно нямат намерение да способстват за спиране на войната, напротив, поощряват я, няма да се ангажират официално с обективна медийна политика. Напротив, те от години първо превзеха по горе-долу един и същ сценарий медиите в целокупния Запад /и не само!/, наложиха своя мейнстрийм и сега жънат плодовете от тази дейност.

Пропагандата им е явна, успешна и манипулираща обществата. Но все пак се намират смелчаци, които казват и показват и „другата истина”. Например, че в Германия украинските бежанци протестирали срещу условията, където били настанявани /вече повече от 300 хил/ и то защото трябвало сами да си чистят и да се хранят със свои средства. Защото се оказало, че ги имат. 

Посочва се, че митингите в подкрепа на Украйна се организират от самите украинци, които се водят за бедстващи бежанци. У нас пък на организираните митинги в подкрепа на Украйна се веят знамена на „Азов” и на ССА /свободната сирийска армия, терористична организация, подкрепяна и от Турция/.

Между другото знамена на „Азов” са се веели и на митинги в Черна гора.

Изводите всеки сам може да направи. Няма българин, който да не иска тази война да спре незабавно. Да се премине към мирни преговори. И да се постигнат приемливи и за двете страни споразумения. Но ето Киев се отказал от вече писмено представени свои предложения като условия за спиране на военните действия. Дали пък наистина мъжете, които охраняват Зеленски не само говорят на английски, но и налагат други насоки?

Войната явно няма как да спре на този етап. Особено след такива стъпки, една напред, две назад, от страна на Киев. Явно митингите трябва да имат друго мото. Не само с възгласи в подкрепа на Украйна. Каквото и друго да ни налагат. Разумно е да запазим разсъдък. 

Защото сам Столтенберг вчера каза, че битката е за нов световен ред! Значи открито ни се каза, че всъщност не става въпрос за горката Украйна. А какъв точно ще бъде този нов световен ред, няма как да зависи само от Столтенберг.Това поне е сигурно.


Зорница Илиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар