Зима

Зима
Пролет

8 април 2022 г.

Сръбската подкрепа за изключването на Русия от СПЧ на ООН е водена от западен натиск и шантаж

Александър Вучич: Те не ме изнудват лично, а изнудват Сърбия 

 

Сърбия остава единствената страна в Европа, която отказа да наложи антируски санкции. 

В същото време сръбската подкрепа за изключването на Русия от Съвета по правата на човека на ООН е водена от западен натиск и шантаж, каза сръбският президент Александър Вучич на 8 април.

„Сърбия е единствената страна в Европа, която не е наложила санкции срещу Русия. Що се отнася до днешния вот, първоначалното ни решение беше да се въздържаме, а след това получихме огромен натиск, който няма нищо общо с личен натиск... Те не ме изнудват лично, а изнудват Сърбия“, каза държавният глава в ефира на PTC.

Според него говорим за изключване на Белград от пакета от петролни санкции, тъй като Сърбия скоро няма да може да внася петрол от никъде заради санкциите на ЕС срещу компанията за петролната индустрия на Сърбия NIS (Газпромнефт е мажоритарен собственик на NIS).

На 7 април Русия преждевременно се оттегли от Съвета по правата на човека на ООН (ООН), заяви заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Генадий Кузмин. Той заяви това след решението на Общото събрание на ООН да спре членството на Русия в Съвета.

За решението гласуваха 93, против - 24, въздържали се - 58. За приемането на документа бяха необходими две трети от гласовете на участващите в гласуването, като въздържалите се не се вземат предвид. Така за или против гласуваха общо 117 делегации. Тъй като 93 е повече от две трети от този брой, резолюцията беше приета.

Андрей Кортунов, ръководител на руския съвет по международни въпроси, каза пред "Известия", че изключването на Русия от Съвета по правата на човека (СПЧ) е политическо решение и отразява мнението на мнозинството от членовете му относно руската специална операция в Донбас.

Той подчерта, че "нищо непоправимо не се е случило". Според него Съветът по правата на човека не е Съветa за сигурност на ООН, който взема решенията задължителни за всички страни членки.

По-рано тази седмица, 4 април, посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че САЩ ще търсят изключване на Русия от СПЧ на ООН.

Тя посочи, че уж Русия е направила всичко възможно, за да навреди на международната общност и използва платформата на ООН за „разпространение на дезинформация“. Според нея към Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъдат поставени по-високи изисквания.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар