Зима

Зима
Пролет

27 април 2022 г.

Новини от фронта на "Солидарността"...

Някой спомня ли си още за обещаната от Брюксел централизацията на покупките на газ? 

 

Въпреки прекаленото говорене за "солидарност" нова тенденция се забелязва в редиците на съюзниците. Тя може да се нарече "Всеки се спасява поотделно". 

Някой спомня ли си още за обещаната от Брюксел централизацията на покупките на газ и разпределението на "синьото гориво" между страните членки? 

Италия например, без да информира европейската Комисия или който и да било "съюзник", се втурна да подписва договори за доставки на газ с африканските корумпирани режими. 

Австрия и Унгария отказват прилагането на санкции срещу Русия. Двете страни вероятно ще плащат с рубли без проблем. 

Франция и Германия, за разлика от Полша, подкрепят съюзниците с половин уста и треперят от страх, защото както вървят нещата, глезените им избиратели могат да останат без отопление. Тогава редовите французи и германци ще поискат отговорност от управляващите на двете страни чрез стачки и улични безредици.

Най-унили са страните, които нямат излаз на море. Те ще трябва да копаят под Алпите за прокарване на нови газопроводи. 

За разлика от тях, американските енергийни гиганти потриват ръце от задоволство. С всяко завъртване на кранчето на "Газпром", цените на течния и шистовия газ се катерят нагоре. Катерят се и акциите на пенсионните фондове, които ще осигурят спокойни старини на голяма част от американските данъкоплатци. 

Да му мислят техните връстници от Европа. От Източна, но и от Западна.


 Божидар Чеков, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар