Зима

Зима
Пролет

3 април 2022 г.

„Огромният успех“ на историческата комисия се оказа огромен провал

А всеки, опънал се на генералната линия „Македония в ЕС“, ще го обявим за руски агент 

 

Има напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония. 

За цар Самуил работата е свършена, договорихме се за съвместно тържество, съобщи проф. Ангел Димитров.

Останалите представители на България в комисията допълниха, че ако остане време, ще се обсъди и въпросът за личността на Гоце Делчев…

Очевидно е! Капитулантската директива на Кирил Петков за ударно вкарване на Скопие в ЕС ударно се изпълнява от родните историци в комисията.

Съвсем случайно директивата дойде няколко часа след задушевния  телефонен разговор на държавния секретар на САЩ с македонския премиер.

В колониалните администрации си има процедура за дисциплиниране на колебаещи се чиновници – щом губернаторът погали по главата единия васал, другият на мига обслужва всичките му щения.

Преди дни българският васал гръмогласно обяви „огромен успех“ на смесената комисия.

Е, това е грандиозният успех! Съвместно ще честваме с македонистите цар Самуил.

Всъщност това е не успех, а провал.

Преди две години Скопие отстъпи и призна с половин уста цар Самуил като „продължител на българската царска традиция“.

Когато обаче се предложило тези думи да бъдат записани в македонските учебници по история, македонците уточнили, че те са само за политическа употреба.

Съпредседателят от македонска страна Драги Георгиев пък поиска да има двойно тълкуване за Самуил, сиреч в учебниците им за средното и висшето образование той да не е български владетел.

Сега, под натиска на Големия брат, историците ни се задоволяват със съвместно честване и размита българо-македонска народност на цар Самуил.

Наред е Гоце Делчев. Колко му е да отпишем и неговото българско име и го харижем на Скопие. В името на евроатлантическото братство.

А всеки, опънал се на генералната линия „Македония в ЕС“, ще го обявим за руски агент.

Както препоръчва атлантикът от село Миндя, тия агенти ще бъдат омазани с катран, овъргаляни в гъши пух, качени на магаре и прогонени отвъд стените на средновековния град. Както в Старата Европа гонели, клали и горели еретиците.

В този политкоректен дух най-сериозно предлагам съвместно честване с Франция на Краля-слънце Луи XIV.

Не че Луи има нещо общо с България.

Но понеже президентът Макрон (сега Кралят-Слънце на ЕС) ни натиска за Македония, нека му сторим ихтибар като лоялен васал.

Пък прекопаем ли историята може и да открием „българска връзка“ с Луи XIV.

Само ще питаме македонските историчари как изкопаха скопско потекло на Филип и Александър Македонски и коня Буцефал.


Велизар Енчев, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар