Зима

Зима
Пролет

18 април 2022 г.

Ловим руски шпиони на кило

За присъди обаче все още не сме чули...


 

Светая светих на българското контраразузнаване се оказа гнездо на руски шпиони - това е същността на скандала от края на март в Държавна агенция "Национална сигурност"  (ДАНС). 

Както е известно на 31 март Специализираната прокуратура (СП) обяви, че разследва за шпионство в полза на Русия двама души от ДАНС и един чиновник от неназовано министерство.

Според говорителят на СП Христо Кръстев уличените предавали информация на руската страна дистанционно "чрез технически средства", без преки срещи. Агентите били на средно ръководно ниво в ДАНС и били изловени от колегите си. Шефката на СП Валентина Маджарова пък бе категорична, че тя и подопечните й няма да уточняват колко и кои са задържаните.

Това, което стана ясно е, че с действията си "закованите" агенти са саботирали отношенията между България и Северна Македония. Потвърди го премиерът Кирил Петков, който коментира, че ДАНС работи усилено по "голяма руска агентурна диаспора" в България. Тя действала специално срещу разбирателството между София и Скопие, като руският интерес бил фокусиран върху предотвратяването на европейско бъдеще за Западните Балкани.

Ако допуснем, че т. нар. руски шпиони в ДАНС са част от голяма руска агентурна диаспора, най-вероятно обект на интереса им е била историческата комисия, която досега бе основен източник на скандали и напрежение между двете държави.  Знаем и кои са темите, по които се водеха и продължават да се водят ожесточени спорове - националната принадлежност на Гоце Делчев и Яне Сандански, Самуиловата България и въобще - общата ни история...

Досега обаче информация за някакви оперативни действия на ДАНС срещу който и да е член на историческата комисия няма. Не се чува да има и задържани експерти. А те вече са достатъчно много, след като в края на януари т.г. премиерът Кирил Петков оповести създаването на четири междуведомствени работни групи за сътрудничество с Република Северна Македония.

Първата група е в сферата на  икономиката, търговията и иновациите, а съпредседатели са вицепремиерите Корнелия Нинова, Асен Василев и министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.

Съпредседатели на втората група - инфраструктура, транспорт и свързаност - са вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Третата междуведомствена работна група е в областите зелен преход,  дигитална трансформация и върховенство на закона и ще се ръководи от съответните вицепремиери и министри.

Четвъртата работна група ще "оперира" в областите култура, наука и образование, младеж.

Според заповедта на премиера, съпредседателите на всяка една от работните групи водят заседанията на съответната работна група на ротационен принцип, в съответствие с темите от дневния ред. И, ако действително съществува руска шпионска диаспора в ДАНС, заседанията на групите със сигурност са били оперативно интересни...

Дали това е така, няма как да разберем. От всички висши български управленци, имащи отношение към работата на междуведомствените групи, в момента на топа на устата е външния министърТеодора Генчовска. Може да се каже, че вероятността тя да бъде свалена от поста е висока, най-вече заради общественото мнение. Тя, например, е подозирана в сервилност към върховете на ЕС, които натискат България час по-скоро да отпуши процедурата за приемане на Северна Македония в общността. Смяната на български външен министър в такъв момент обаче със сигурност може да се коментира и като успех на онази диаспора, за която говори премиера.

Осветяването на руски шпиони и съдебното им наказание у нас обаче са две различни неща. Случвало се е спорадично да избухват такива скандали, гръмко огласявани от службите и прокуратурата. Впоследствие обаче шумотевицата около тях стихва, героите се заседяват из съдебните коридори, докато един ден окончателно и тихомълком ги напуснат без присъда поради липса на доказателства.

В подкрепа на това твърдение ще припомним катастрофичното шпионско фиаско от преди 20 години.

На 6 март 2001 г. служителите в МО Яни Янев и Лиляна Гешева бяха арестувани и обвинени, че са предавали секретни военни документи на руснаците. В първото съобщение за задържането на шпионите се твърдеше, че Янев е хванат докато е прехвърлял пакет през оградата на руското посолство. По-късно бе оповестено, че той не е прехвърлял пакет, а е мушкал секретните документи през пръчките на оградата. При третото уточнение се оказа, че е белезниците са щракнали около китките му, докато е бил до входа на посолството с черна чанта в ръка...

Развоят на съдебното дирене срещу двамата следваше същата синусоида. В обвинителния акт по делото се казва, че в чантата на Яни Янев са открити копия от бюлетин "Военнополитически събития" от 22 ноември 2000 г., Разузнавателна сводка по описа на Дирекция Военна информация, както и други материали.

На 15 май 2002 г., когато същинският процес срещу Янев и Гешева най-сетне започна, стана ясно, че прокурорът не може да докаже вината на двамата подсъдими. Докато адвокатите на Янев и Гешева извадиха пред съда около 300 страници "секретни материали", идентични с документите на Янев и Гешева, но... свалени от интернет и доставени от други открити източници.

Следва връщане на делото, после писане и внасяне на нов обвинителен акт,  смяна на обвинителната теза, пак връщане - заради несъстоятелност на доказателствата, накрая... прекратяване на наказателното преследване заради изтичане на давностни срокове, последвано от светкавично повдигане на нови обвинения по друг по-тежък текст от НК...

И така до 2009 г., когато "шпиoнитe" Яни Янeв и Лилянa Гeшeвa окончателно и завинаги са oпpaвдaни oт Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд. А след това и до март 2013 г., когато двамата осъдиха прокуратурата пo Зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa...

През септември 2020 г. гръмна друг шумен шпионски скандал, този път с участие на двама руски служители към Търговското представителство на Руското посолство. Те бяха обвинени, че са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника, и набързо бяха изгонени от страната.

През 2019 г. пък прокуратурата разгърна мащабна операция срещу Движение "Русофили" и неговия председател и бизнесмен Николай Малинов, който получи обвинение за това, че срещу заплащане се е поставил в услуга на две руски организации - общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).

Обвинителният акт срещу Малинов бе внесен в Специализирания наказателен съд през юни миналата година. Той трябва да бъде съден за "извършено престъпление против Републиката", но след като спецправосъдието е пред закриване...

Ако все пак се стигне до там, случаят ще бъде разпределен на Софийски градски съд и чак тогава ще започне да се изяснява кой е шпионин, кой сват и кой на булката брат.


Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар