Зима

Зима
Пролет

18 април 2022 г.

Моряците от "Царевна": Сами слязохме от кораба, приеха ни войници от ДНР

Войниците от ДНР ги качили на автобус и ги закарали в хотел в Донецк, а оттам - в Ростов на Дон 

 

Около 13,10 ч. във Варна пристигна правителственият самолет, с който моряците от блокирания повече от 50 дни кораб "Царевна" в обсаденото украинско пристанище Мариупол пристигнаха на родна земя. 

Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата. На летището бяха премиерът Кирил Петков, придружен от външния министър Теодора Генчовска, съобщава БНТ.

"От кораба излязохме ние, оттам войници от Донецката народна република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас много добре, много човешки, храниха ни, пазеха ни", разказаха моряците. Войниците ги качили на автобус и ги закарали в хотел в Донецк, а оттам - в Ростов на Дон.

Моряците от кораба „Царевна“ бяха блокирани в украинското пристанище Мариупол. От тях 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани.

На 14 април съпруги на моряци от кораба „Царевна“ съобщиха, че те са се евакуирали сами, без помощта на българските власти, с които нямат контакт.  Според разказа им моряците взели сами решението да напуснат плавателния съд. Слезли от „Царевна“, след което видели войници от Донецката народна република, които помолили да съдействат за евакуацията. Войниците отговорили, че на драго сърце ще съдействат на българите.

Петима моряци са останали на борда на кораба по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

"Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб", каза премиерът Кирил Петков.

"Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична", каза Теодора Генчовска. Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от "Царевна" е координирана изцяло от българското правителство, като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар