Зима

Зима
Пролет

24 април 2022 г.

Днес полудемокрация, утре - каквото дойде...

Няма изгледи това скоро да се промени. И ще я караме така - все в преход и все с полуконсолидирана демокрация... 

 

Политическите предпочитания на българите, отчитани от социологическите агенции, продължават да пораждат най-разнообразни помисли. 

Те варират от суициден импулс до трескаво ровене в разписанията на самолетните low cost - компании, продиктувано от желанието човек по-скоро да се разкара оттук. По-надалеч.

Такива помисли предизвика и проучването на агенция "Тренд" (нищо лошо, хората просто си вършат работата), което потвърждава негативната за управляващата коалиция тенденция за срив на доверието и в същото време ръст на бившите управляващи от ГЕРБ. Както е известно изследването сочи, че макар и с 2%, но ГЕРБ излиза начело в класацията на политическите предпочитания.

Направо не ми се мисли какво ще стане ако утре има избори. Добре е, че от управлението на др. Тодор Живков мина доста време, иначе споменът за олиото на цена 1 лев като нищо можеше да се окаже решаващ за оформянето на електоралните нагласи на българина. Да не говорим за цените на тока, парното и прочие битови услуги. И току виж БКП отново се завърне в чл. 1 на Конституцията...

В същото време друго проучване на най-старата американска неправителствена организация "Фрийдъм хаус", в чийто фокус е демокрацията по света, в прав текст казва, че държавата ни продължава да е в преход, а корупцията си остава най-голямата заплаха за обществено-политическата ни реалност. И по-конкретно, в раздела за състоянието на страните в преход, сред които сме и ние, буквално е казано това: "Истинският обхват на завладяването на държавата в дадена страна обаче често излиза наяве едва след като корумпираното правителство бъде отстранено. Неотдавнашните смени на властта в България (2021 г.) и Словакия (2020 г.) разкриха обезпокоителни модели на покровителство, конфликти на интереси и непрозрачни сделки, като бившите управляващи партии "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) и "Посока - Социална демокрация" (Смер-СД) очевидно възродиха вредни практики от периода непосредствено след прехода от комунизъм."

Според неправителствената организация, у нас се наблюдава широко недоволство от демокрацията - цели 62%, като това е изключително висок процент в сравнение с останалите страни от Източна Европа. Изводът на "Фрийдъм" е, че България е свободна, но с полуконсолидирана демокрация.

Предвид резултатите от социологическите проучвания, няма изгледи това скоро да се промени. И ще я караме така - все в преход и все с полуконсолидирана демокрация.

Няма място за шеги от сорта на прословутата крилата фраза "Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели!" 

Сериозно е. Много...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар