Зима

Зима
Пролет

11 април 2022 г.

Какво ме научи животът дотук

Ако имаш нужда от разнообразие в живота си – не чакай друг да ти го осигури. Сам си поднасяй поводи за радост. Сам търси причини да бъдеш щастлив... 

 

Само любовта не е достатъчна, за да се поддържа една връзка. Трябва и отношение, компромиси, разбирателство, отдаденост, уважение. Трябва страст и нови преживявания.

Влюбването е красиво, но не трае завинаги. След него идват истинските чувства.

Днес хората могат да те възхваляват, да те ценят и да те подкрепят, ала щом настъпи утрото, вече може да не те понасят и да те презират. Понякога и по-малко от 24 часа са достатъчни човек да покаже лицата си. Не се страхувай. Хубаво е да се отървеш.

Научих, че външният вид е подвеждащ. Изглежда като човек, говори като човек, ала отвътре се крие звяр или по-лошо, скот.

Хората говорят много неща. И красиви и грозни. И обидни и галещи слуха думи. Могат да казват ''обичам те'' по няколко пъти на ден, а някои го чуват и веднъж годишно по празници. Ала колко от тези думи са реалност? В кое от всичко изречено вярват? Колко от всичко казано, ще помнят и изпълнят?

Понякога може да бъде страшно. Проблемите идват един след друг, а с болестта смяташ, че ще се обвържете завинаги. Изход има, но трябва да бъдеш и търпелив, малко са нещата, които се получават веднага.

За лошите, злобните, глупавите и простите хора не можеш да направиш нищо. Не си губи времето да ги спасяваш. Опитай, щом имаш ентусиазъм, но знай, че ще останеш неразбран и вечно крив. Захващай се с каузи, които си заслужават и които носят смисъл и удовлетворение. Такива, които раждат плодове. Тях поливай и в тях инвестирай време и енергия. Не пропилявай живота си в спорове и доказване. След още три перални и две цигари животът ще си е отишъл – тук всеки е много за кратко и на никой не е обещана вечността.

Животът, който имаш сега, няма да бъде същият след година.

Само глупакът никога не се променя. Ние сме хора и израстваме, всеки ден има какво да учим и от всекиго появил се за малко по пътя ни, можем нещо да вземем като урок. На глупавия човек обаче всичко му е ясно и той знае всички отговори.

Ако имаш нужда от разнообразие в живота си – не чакай друг да ти го осигури. Сам си поднасяй поводи за радост. Сам търси причини да бъдеш щастлив. Бъди вдъхновение за някого и двигателя за своята собствена вътрешна сила.

Ако разчиташ главно на себе си, по-малко и по-рядко ще си разочарован. Но човек без другар е половин човек.

Можеш да се държиш гадно. Можеш да вадиш навън лошотия, защото във всеки от нас спи заключена малко такава. Но държейки се добре и възпитано, постъпвайки културно и разумно, ти си по-силният. Ти си по-достойният. И на двама ви животът ще свърши навярно по едно и също време. В едно парче земя ще лежите. Разликата ще е там, че теб ще са те уважавали, а от него ще са се отвращавали.

Никой голям келепир от добрината си не е видял, ала нощес, когато си легнеш с възглавницата – съвестта е спокойна. На чиста калъфка и на чиста съвест най-добре се спи.

Науча ли нещо друго – пак ще ти пиша.


Нели Славова,  Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар