Зима

Зима
Пролет

6 април 2022 г.

Санкционната глупост на Запада

За русофобите, които трудно мислят и за анализаторите, които мислят бавно обяснявам - само преди дни Русия отмени основна част от западните санкции срещу себе си 

 

Освен твърде спорният произход на събитията от Буча, днес основната тема са отново санкциите срещу Русия. 

Байдън плаши с нови санкции, Макрон – също, европейските лидери отново обсъждат допълнителни санкции, Зеленски щял да държи реч в Съвета за сигурност за необходимостта от нови санкции. 

Върхът на сладоледа в тази санкционна надпревара е решението на САЩ да спрат плащанията на руски дълг през американски сметки. Казано иначе Русия тръгва да плаща някакъв свой дълг, опитва се да плати от сметка на руското правителство в американска банка, но се оказва, че не може, защото току що са й забранили да оперира с тази сметка. Целта е САЩ да тласне Русия към следните три опции – да източва долари от свои сметки в руски банки; да плаща с долари, които е получила от нови сделки или да спре да плаща. 

Няма да коментирам финансовото безобразие на американския подход – Русия иска да плати, но й блокират нейни собствени пари и тъй като Русия е явно някаква невероятна балама, тя започва да се тюхка и да търси откъде ще извади долари, за да се плати борча. Ще коментирам нещо твърде принципно.

За русофобите, които трудно мислят и за анализаторите, които мислят бавно обяснявам – само преди дни Русия отмени основна част от западните санкции срещу себе си. Тя отмени точно тази част, която засяга руски блокирани доларови и еврови авоари в западни банки. Повтарям  - Русия отмени точно тази санкция, която днес САЩ се опитват да измислят като нова. Цялата тази отмяна стана с искането Русия да продава свои стоки срещу рубли. А тези стоки са и нефт, и газ, и пшеница, и торове, и стомана, и редки метали и каквото още се сетите. Да, днес Русия говори за рубли срещу газ, но бъдете сигурни, че Русия ще се сети и за другите свои стоки – просто прави процеса по-елегантен, за да не боли чак толкова много.

Какво се случва с блокираните руски пари в евро и долари в западните банки? Русия просто им слага една черта и срещу тях си отпечатва толкова рубли, колкото са й необходими. Например ако блокираните руски авоари са 300 млрд. долара, Русия може да си отпечата 300 млрд. по 80 или колкото е там курса на долара. Евросъюзът и САЩ постоянно изпълняват това упражнение.  Спомням си, че само при кризата от 2008-2010 бяха напечатани 4 трилиона евро и още толкова трилиона долари. Как си го позволяват? Ами така, еврото и доларът са супер конвертируеми и общо взето всички ще продължат да продават за евро и долари. 

Какво стана онзи ден във финансовите взаимоотношения на Русия със Запада? Русия каза на Запада, че рублата е супер конвертируема, защото е покрита със стоки, без които Западът не може. „Дръжте си еврата и доларите колкото си искате  – каза им Русия – даже можете да ги изгорите – от утре сметките ни ще бъдат в рубли!“ 

Ще каже някой: „Ама то Европа ще плаща в евро, а „Газпром“ ще си ги конвертира в рубли“. За още по-бавно мислещите русофоби допояснявам – така ще е на първо време, докато и Германия и другите преодолеят шока. След това руснаците ще си ги пращат на борсата да си купуват рубли. А какъв ще е курса? Това май няма да зависи от този умен Запад. Във връзка с рублевата одисея Путин просто действа търпеливо и елегантно, пак казвам, за да не боли толкова.

А що се отнася до заканите на ЕС и САЩ, че няма да купуват от Русия, насреща е останалия свят, който май обеща на Русия, че ще изкупува толкова енергоносители, колкото тя предложи. Нека бъдем сигурни, че обещанието ще важи и за останалите руски стоки. Когато това започне да се случва, и втората част от санкциите – стоковата, а не финансовата и тя ще отиде на кино.

И тъй като обяснението ми стана твърде дълго, ще приключа с едно изречение – срам ме от глупостта на моите европейски ръководители. Срам ме е, че изобщо не виждат или се правят, че не виждат, какво се случва във финансовия свят. В света изобщо.


Юрий Борисов

Няма коментари:

Публикуване на коментар