Зима

Зима
Пролет

9 април 2022 г.

Компромис до компромис - и все исторически!

След всички празни приказки и исторически компромиси в тази насока предлагаме следното... 

 

"Магистратът, на когото ще бъде възлагано да разследва главния прокурор, ще бъде съдия."

Това обяви премиерът Кирил Петков пред Министерския съвет и медиите ден преди посещението у нас на Урсула фон дер Лайен. Проблем с председателката на Европейската комисия няма - тя със сигурност не е наясно с абсурдната екзотика на тази идея за "реформиране" на правната ни система. Просто на Брюксел трябва да бъде подхвърлено нещо, за да отпусне милиардите по Плана за възстановяване. Но защо, по дяволите, не предложат нещо смислено?

Затова след всички празни приказки и исторически компромиси в тази насока предлагаме следното. Първо, да бъде прочетена (по възможност и от Лена Бориславова) Конституцията, в която на съдиите са възложени правораздавателни, но не и разследващи функции. Ръководството на последните е в ръцете на прокурорите и няма нито една причина те да бъдат изземвани или ограничавани. Всеки да си върши работата, спазвайки принципа на разделение на властите, включително на отделните функции във всяка от тях.

Второ, ако ще бъде правен исторически компромис, той да е с изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Хубаво, нека остане там предвид опасенията че с преминаването й към изпълнителната ще стане още по-четвъртита партийно-корпоративна бухалка в ръцете на актуалните управници. При това за тази промяна е нужно Велико народно събрание, за каквото реформаторско величие изгледи за мнозинство няма. Махнете само втората алинея на чл.126 от основния закон, според която главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Нищо, че според Гешев то било "абстрактно" и не можел да се меси директно в тяхната независимост.

Та нали съгласно първата алинея на същия член структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата. А според чл.117, ал. 2 съдебната власт е независима и при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона. А за да има все пак пръв сред равни, статутът на сегашният главен прокурор да бъде сведен до административен ръководител на Върховната касационна прокуратура.

Така ще бъде приравнен с този на председателите на двете върховни съдилища и ще стане по-малко недосегаем, каквато е и целта на реформата. И действително ще намалее липсващата според него опасност да извърши отвисоко престъпление. При това ще е в тон и с преценката на Конституционния съд, който вече се произнесе за възможността всеки прокурор да разследва Главния. А дали ще се намери "независим" прокурор, който да го направи и при такава правна уредба, е отделен въпрос - на сдушване, зависимости и групово задкулисие. Които също подлежат на разследване и наказателна репресия, но при липсата на Главния по-трудно ще избегнат.

В добавка разбутайте Висшия съдебен съвет, който със статута си на постоянно действащ и продължително мандатен стана на свой ред институционално недосегаем. Затова правосъдната министърка Надежда Йорданова изрази предварително липсата на надежда, че бонусните кадровици ще освободят предсрочно Гешев. А той премята броеницата с безплодните напъни да бъде разследван и свален, бранейки съдебната "независимост".


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар