Зима

Зима
Пролет

10 април 2022 г.

Кой има интерес войната да няма край?

Недоразуменията, които сега са на власт на Запад и у нас, правят наистина и невъзможното, за да не спира войната в Украйна 

 

Колективният Запад прави всичко по силите си, за продължат военните действия в Украйна, колкото се може по-дълго.  

САЩ и НАТО искат да  я  превърнат в един „нов Афганистан“ за Русия. За тази цел се увеличават доставките на хиляди тонове  въоръжения и боеприпаси в Украйна. Според шефа на НАТО Йенс Столтенберг алианса трябва да успее да превъоръжи и снабди украинските войски в близките няколко седмици.

Пример за това, колко бърза Запада е факта, че Сената на  САЩ одобри законопроект за ленд-лиз („заем-наем“, от англ. Lend-Lease, където lend означава „давам на заем“, а  lease – „наемам“) за Украйна. Американската медия  Politico пише, че законопроекта, приет единодушно от Сената, свидетелства за „промяна на играта в конфликта, тъй като позволява на САЩ бързо да снабдяват съюзниците, без отнемащи време процедурни препятствия.“  

Politico припомня, че преди няколко дни са отпуснати допълнително 100 милиона долара за закупуване на ракети Javelin и други материали, които да заминат за Украйна. С тях  общата военна помощ за тази държава  след 24 февруари, когато Русия започна операцията си,  достигна огромната сума от 1,7 милиарда долара.

Приемането на този закон става на фона на невероятната истерия, подета на Запад около събитията в Буча. Хилядите пиари и журналисти, вербовани за защита на украинския неонацистки режим, въобще не се интересуват от истината. И всячески крият от обикновените хора факта, че става дума за поредна цинична украинска дезинформация, за която вече има и предостатъчно доказателства. Важното е да се формира обществено мнение в полза на Украйна, което да кара американските сенатори  да бързат да вземат опасни за световния мир закони.

Следвайки заповедите на САЩ и Еврокомисията засилва покупките на оръжия, които да заминат за Украйна. Патологичната в своята омраза към Русия гинеколожка Лайен, станала шеф на Еврокомисията, въодушевено заяви в края на февруари: „За първи път в своята история Европейския съюз ще финансира купуването и доставката на оръжия и военно оборудване. Това е момента на истината.“ А  върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел гордо се похвали, че е предложил да бъде активиран „Европейския фонд на мира“ за закупуване на смъртоносни оръжия за украинската армия.

The New York Times разказа за това, как несекващ поток от натовски оръжия залива Украйна  след началото на руската военна операция. Холандците доставят зенитни ракетни комплекси, естонците – противотанкови ракети Javelin, поляците, германците, литовците – ракети Stinger, чехите – огнестрелно оръжие (а отскоро танкове и бронетранспортьори) и др.

Дали, обаче, доставките на хиляди тонове въоръжения и боеприпаси ще позволят на Украйна да спечели войната? Това просто не е възможно да се случи – своята цел да демилитаризира и денацифицира Украйна, Русия несъмнено ще постигне. Много точно експерти на Института за репортажи за войната и мира (IWPR)  отбелязват, че неподготвените украински войници не са в състояние да работят с пристигащите модерни западни оръжия. А  тези, които натовските инструктори са ги научили, сега са  обкръжени  в Донбас и имат два варианта – или да се предадат, или да бъдат ликвидирани. За да овладее един новобранец  зенитен комплекс Starstreak,  той трябва да произведе не по-малко от хиляда изстрела на стимулатор, каквито украинците не притежават. Противотанковите ракети  Javelin също изискват сериозни и продължителни тренировки – време, с което украинските военнослужещи не разполагат. А събираното старо съветско въоръжение из военните складове на бившите социалистически страни, въобще не може да бъде сравнявано по боеспособност с модерните руски оръжия. Нещо повече - в по-голямата си част то е негодно и опасно за тези, които ще го използват.

Руския предупреди, че конвоите с оръжия са законна цел и ще бъдат ликвидирани, след като преминат украинската граница. И  показа, как ще става това. В средата на март тя нанесе мощен удар с крилати ракети „Калибър“ по натовският полигон Яворово, разположен в Лвовска област,  недалеч от границата с Полша. „Хиената на Европа“, както Чърчил бе нарекъл тази свръх русофобска държава, днес  е база за получаване и разпределение на западните оръжия за Украйна. Атаката на руските военни ликвидира около 300 чуждестранни наемници – американци, поляци, румънци, канадци, французи и др. Сред тях е имало и инструктори от НАТО, които продължават да работят в Украйна. Ранени бяха над 450  наемници. При тази прецизна руска атака – осъществена бе само на 25 км от границата на натовска държава, бяха унищожени пратки с оръжия от Запада на стойност за около 400 милиона долара. Става дума най-вече за противотанкови ракетни комплекси и  преносими зенитно-ракетни комплекси.

Известно е, че руското военно разузнаване е едно от най-ефективните в света. Това обяснява и успеха на много други нанесени с високоточно оръжие удари  по украински складове, в които се разполагат доставените от Запада въоръжения. Така на 6.04. бе атакувана жп-станция Лозовая – точно два дни, след като стана известно, че в Украйна са  доставени от Чехия с товарен влак танкове Т-72 и бронирани автомобили БМП-1. Според наблюдатели, унищожено е голямо количество точно от тях.

Несъмнено  подобна ще е участта и на много други пратки с оръжия и боеприпаси, които тепърва ще бъдат изпратени в Украйна. Защо тогава се прахосват милиарди долари и евро на данъкоплатците на Запад, а и у нас?

Отговорът никак не е сложен: става дума за страшно много пари, които трябва да напълнят бездънните джобове на алчни политици, евроатлантици, медии, на неправителствени организаци и др. Пари, които собственици на оръжейни фабрики с удоволствие ще им дадат, защото срещу тях ще получат многократно повече. Факт е, че военното напрежение около Украйна се превърна в златна мина за тях, защото стимулира невероятно търсенето на продукцията им. Цената на акциите на Lockheed Martin скочи от 354 долара за акция в началото на годината до 453 долара на 25 март – увеличение с близо една трета. Стремително започнаха да растат и акциите на други военни производители – Raytheon Technologies, Northrop Grumman, General Dynamics… Милиарди долари се стичат към тях и от  увеличението на военните бюджети на САЩ и Европа, обосновано с растяща „руска заплаха“. Военният бюджет за 2022 г. на САЩ се увеличи с 42 милиарда долара в сравнение с 2021 г. и достигна фантастичните 782 милиарда долара. Растат военните разходи и в държавите-членки на НАТО. А огромната част  и от тези пари прибира пак военно-промишления комплекс (ВПК) на САЩ – основният доставчик на оръжия за алианса.

За да не спира този златен дъжд, ВПК не жали пари за лобисти. За последните две десетилетия  той е изразходвал за защита на интересите си над 2.5 милиарда долара. За ВПК работят над 700 лобиста – много повече отколкото са депутатите в  Конгреса.

Недоразуменията, които сега са на власт на Запад и у нас, правят наистина и невъзможното, за да не спира войната в Украйна. Така те се надяват, че могат да съсипят Русия като държава и в перспектива да заграбят невероятните й природни ресурси. Но освен това имат и личен интерес – да тъпчат джобовете си с милиони долари и евро, които щедро им доставят лобистите на ВПК.

Заради това е и невижданата в последните десетилетия информационна истерия за идеализиране на неонацисткия режим в Украйна и за демонизиране на Русия. Със сигурност  тази лудост няма да спре и след  победата на Русия, напротив – тогава тя ще продължи с още по-голяма интензивност.

За огромно съжаление на властимащите на Запад и у нас, те скоро ще срещнат проблем, който може да ги изхвърли от топлите им и доходоносни кресла: опиянението от пропагандната антируска дрога, не може да трае вечно. Тълпата ще се събуди от цената, която ще трябва да започне да плаща много скоро за безумията на вождовете, на които е повярвала.

Ще я върне в реалността истинският глад и мизерия, които вече  тичат към нея.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар