Зима

Зима
Пролет

12 април 2022 г.

Владимир Путин: Целите на спецоперацията са абсолютно понятни, те са благородни

„Очевидно, че ние нямахме друг избор, това е правилното. А това, че целите на спецоперацията ще бъдат постигнати, няма никакви съмнения.“ 

 

"Сблъсъкът с антируските сили, отглеждани в Украйна, беше неизбежен, това беше просто въпрос на време."

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин пред служители от руския космически отрасъл на космодрума „Восточни“.

„Започнаха да превръщат Украйна в антируски плацдарм, започнаха да отглеждат там съществуващите отдавна кълнове на национализма и неонацизма“, каза Путин.

„Специално отглеждаха храсталака на неонацизма и сблъсъкът на Русия с тези сили беше неизбежен, те само избраха времето за атаката“, подчерта руският президент.

Според него последвалите събития показали колко дълбоко са враснали неонацистките идеи в Украйна. 

„Това е очевиден факт. Неонацизмът за съжаление стана фактор в живота на достатъчно голяма, близка нам страна. Това е очевидно: това беше неизбежно, беше само въпрос на време“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Путин отбеляза, че преследвайки целите на специалната военна операция, Русия помагала на хората в Донбас, а от друга страна взема мерки за обезпечаване сигурността на самата Русия.

„Очевидно, че ние нямахме друг избор, това е правилното. А това, че целите на спецоперацията ще бъдат постигнати, няма никакви съмнения“, заключи Путин.

„Целите са абсолютно понятни, те са благородни“, подчерта руският лидер.

По думите му „главната цел е да се помогне на хората в Донбас, на народа на Донбас, който ние признахме, бяхме принудени да направим това, защото киевските власти, подтиквани от Запада, отказаха да изпълняват Минските споразумения, насочени към мирното решаване на проблемите в Донбас“.

Отправяйки поздрави по повод Деня на космонавтиката, Путин каза, че иска специално да отправи „най-топлите думи“ към военните от частите на Въздушно-космическите сили на Русия. 

„Днес нашите офицери участват в специалната военна операция в Донбас, в Украйна. Оказват помощ на народните републики в Донбас. Действат мъжествено, грамотно, ефективно и резултатно, използват най-съвременните видове въоръжение с уникални, без аналог характеристики“, каза Путин.

Путин каза, че президентът на Украйна Володимир Зеленски публично бил заявил, че един от пунктовете на „Минск-2“ не се харесва на Киев, а „други официални лица заявиха, че прилагането на Минските споразумения е невъзможно“. 

„Те публично се отказаха от това. Е, да се продължи по-нататък да се търпи този геноцид, продължаващ осем години, е просто невъзможно“, смята Путин.

Путин заяви, че Русия е готова да си сътрудничи с всички партньори, които проявяват готовност, и няма да се затваря. 

"Няма да се изолираме. В днешния свят не е възможно да изолирате някого изцяло, със сигурност не и огромна държава като Русия. Ето защо ще работим с онези наши партньори, които желаят да си взаимодействат с нас", каза той.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар