Зима

Зима
Пролет

16 април 2022 г.

Александър Симов: Група самозванци са се самоопределили като върховните съвести на българските медии

"Една креслива, миниатюрна, ужасно натрапчива и истерична общност не може да диктува кой е качествен журналист и кой не."

 

 

"Генералният проблем на българското медийно пространство е, че една група самозванци са се самоопределили като върховните съвести на българските медии." 

Това каза в предаването на БНР "Политически НЕкоректно" депутатът от БСП Александър Симов.

"Те са добрите журналисти, те са фактчекърите, те са величавите съвести, които не търпят друго мнение, а останалите са някакви боклуци, защото, видиш ли, тръгват да търсят мненията на хора, които те не харесват. Тези хора, които са най-кресливи в момента, живеят в балон. Те виждат само себе си, говорят само със себе си, лайкват се един друг в социалните мрежи и смятат, че това е България.

И когато в един момент видят другата гледна точка, изведнъж се оказва, че всички останали са промити от фалшиви новини. Любимата им опорна точка: "те са задръстени от руска пропаганда". Оставете правото на един човек да мисли различно от вас! Те искат да се заглуши всеки различен глас. Това е големият проблем – има правилни мисли, с които можеш да живееш спокойно и да те носят на ръце, всякакви виртуални инфлуенсъри да казват, че ти си най-великият журналист и има някакви боклуци, които са решили да правят журналистика, давайки глас на хора, които не мислят правилно", коментира Александър Симов.

По темата с номинациите за членове на Съвета за електронни медии от парламентарната квота Симов посочи, че е имало "тъмна, гнусна, маниакална вълна срещу Карбовски" и СЕМ като "паразитен орган" е щял само да спечели от присъствието на журналист като Мартин Карбовски.

"Една креслива, миниатюрна, ужасно натрапчива и истерична общност не може да диктува кой е качествен журналист и кой не", смята Александър Симов.

"Разбирането, че в медиите трябва да има само една гледна точка, е ужасяващо", заяви Симов.

Той определи като свое "камъче в обувката" кандидатурата за СЕМ на Пролет Велкова и уточни, че би искал да я попита как се отнася към плурализма, защото в нейно предаване е слушал седем души, които застъпват една и съща гледна точка.

Четворната коалиция не е толкова слаба, колкото медиите се опитват да я представят, твърди Александър Симов. По думите му "има проблеми, има политически разминавания, разминавания във възгледите, но същевременно се намират начини те да бъдат преодолени".

"Премиерът не бива да се вслушва твърде много в съветите, които му дава г-жа Весела Чернева, защото тя никога не е довела външнополитически деяния, в които се е замесила, до успешен край", изтъкна още Александър Симов.

Според него скандалът с изявленията на външния министър за различни линии в правителството по позицията на страната ни за РСМ, "проблемът, който изплува", ще доведе правителството до по-единна политика, защото "това е реалното разбиране вероятно на 90% от българския народ".

"Защото ще накара дори хората, които са склонни на по-меко отношение към Македония, да разберат, че не могат да разрушат този консенсус в българското общество."

Относно казуса с избора на гуверньор на БНБ Александър Симов отбеляза как напрежението е нараствало, "за да се превърне едва ли не в политическа бомба най-накрая".

Следващия път коалицията е длъжна да намери консенсус около една фигура, а коалицията - да направи крачка назад, каза Симов. Кандидатурата на Любомир Каримански според него е била "сгрешен изначално подход" и "фигура, която разделя". 


Няма коментари:

Публикуване на коментар