Зима

Зима
Пролет

16 април 2022 г.

Големото ручане на жабета

Ами управляващите направо да сдават властта, след като опозицията трябва да им решава проблемите... 

 

Странни неща се случват напоследък. 

Не че българският обществено-политически живот не ни е предлагал абсурди, но такива, каквито наблюдаваме в момента, все са ни се стрували невъзможни.

Да започнем с това, че червената столетница се оказа истинска фурнаджийска лопата. След като води люта битка с бившите управници от ГЕРБ за въвеждане на машинно гласуване, тази седмица БСП се врътна на 180 градуса и внесе проект за промени в Изборния кодекс, които връщат хартиените бюлетини. Като вносители са се подписали депутатите от левицата Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, но те едва ли имат друга някаква заслуга в случая.

На Корнелия Нинова очевидно машините са й виновни за тоталния провал на БСП в досегашните избори. И сега ще върне хартията, та белким тенденцията за постепенното изчезване на партията се преобърне.

Не е ясно как идеята на Нинова ще се отрази на младите в столетницата, които долюбват технологиите. Без да са обременени с исторически гафове и провали, те са се обърнали към светлото бъдеще. А машинното гласуване бе за тях стъпка към него. Партийният им лидер обаче ги прати отново в миналия век. Както е тръгнало, в близко бъдеще тя може да поиска и връщане на отпечатъка от палец за повече достоверност при подаване на бюлетината.

Очевидно с връщането на хартията Нинова се е загрижила за възрастните си избиратели, които са свикнали с бюлетините и най-вече с това партийните структури по места да им разяснят и посочат на хартия правилния избор.

Да оставим БСП да продължи да търси лек за политическия си срив, надеждата умира последна.

Какво да кажем обаче за истерията около избора на нов управител на БНБ? Издигането на две очевидно партийни кандидатури едва ли е добро решение, след като почти всички експерти твърдят, че гуверньорът трябва да е надпартийна личност с доказани морални и професионални качества.

Страстното вкопчването в партийната номинация обаче е доста шокиращо, независимо дали става дума за кандидата на "Продължаваме промяната" или този на "Има такъв народ". Сякаш те ще следват сляпо правилната партийна линия, ако да речем на някой му хрумне да отвърже лева от еврото и да го занити за монголския тугрик или виетнамския донг? И, ако не дай си боже това намерение се провали, ще си вдигне дърмите и ще напусне БНБ в знак на протест...

Партизанщината в избора на нов гуверньор бихме я преглътнали някак, но абсурдите в случая не спират дотук. След като "Продължаваме промяната" и БСП заявиха по повод оттеглянето на Андрей Гюров от надпреварата, че няма да подкрепят кандидатурата на ИТН Любомир Каримански, е очевидно, че изборът зависи изцяло  от волята на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Тоест - от опозицията.

Същият абсурд ще наблюдаваме и при гласуването на проекта на БСП за хартиените бюлетини. "ПП" и "Демократична България", коалиционните партньори на червените, едва ли подскачат от радост заради предложението на БСП и няма да го подкрепят. Съдбата на този избор пак остава в ръцете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"...

Е, оти ручахме жабетата? След всичките протести, предсрочни избори и прочие? Ами тогава управляващите направо да сдават властта, след като опозицията трябва да им решава проблемите...


 

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар