Зима

Зима
Пролет

10 април 2022 г.

F 16 и нашенската крипто-краставица

И след като онзи ден САЩ ни дадоха зелена светлина за сделката, вече... няма не искам, няма недей! 

 

След като стана ясно, че платените на зелено през 2019 г. от правителството на Бойко Борисов изтребители F 16 ще получим чак през 2025 г., от САЩ долетя новината, че отвъд океана са одобрили намерението да ни продадат и още 8 такива самолета. 

С една цел - с оглед войната в Украйна, да бъде подсилена сигурността ни като държава членка на НАТО.

Ако действително сигурността на България беше от жизнено важно значение, платените от Борисов самолети можеха да пристигнат и по-рано, без производителите им да се оправдават за закъснението с пандемията. А понеже сме напълно предвидими евроатлантически партньори, САЩ спокойно можеха да ни услужат временно с 25-30 изтребителя от по-старо поколение, докато дойдат новите. А не да се налага до 2025 г. да пазим небето си със старите МиГ-ове.

Да не говорим, че при подобно закъснение би трябвало да има неустойка. За неустойка обаче никой не смее да каже и дума.

За капак МиГ-овете също са проблемни. НАТО и САЩ ни притискат да предоставим годните да летят на Украйна. Както и всякаква бойна железария от времето на СССР, която имаме на склад. Безвъзмездно и завинаги, естествено.

По този повод се задълбочава притеснението, че случили се това, ще се превърнем в потенциална мишена на Русия. Въпреки обещанията на САЩ и НАТО да бранят всяка педя българска земя. Каква файда от това, ако руснаците започнат да ни замерят с "Кинжал"-и и прочие технологични свръхзвукови килъри?

В тази ситуация изявлението на заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, че решението на Държавния департамент на САЩ да одобри сделката с нищо не задължава България, защото е част от вътрешна процедура между правителството и Конгреса, е по-скоро смехотворно.

Тази вътрешна процедура е задействана... по наша инициатива. Миналата година служебният военен министър Георги Панайотов поиска от Щатите проектодоговор за втори транш изтребители. И след като онзи ден САЩ ни дадоха зелена светлина за сделката, вече... няма не искам, няма недей! Ще се бръкнем за нови 1.673 млрд. долара - повечето накуп, тъй като - ако изобщо ни разрешат разсрочено плащане - то ще е в кратки срокове.

Така че коалиционното правителство на Кирил Петков се изправи пред още един главоболен въпрос: не дали, а колко скоро ще похарчи още близо 3 млрд. лв. за 8 нови самолета, които ще получим след една петилетка най-рано. Когато - дай, боже! - войната в Украйна отдавна ще е прекратена, независимо как и от кого.

Това решение трябва да бъде взето на фона на все по-ожесточените политически сблъсъци между управляващи и опозиция, изострящата се енергийна криза, увеличаващи се цени на горивата, риска от спиране на доставките на руски газ, ширещата се спекула с храни, опасността от изпразване на зърнения хамбар на държавата, растящата инфлация... А да - и на опасенията, че можем да се превърнем в потенциална мишена на Русия, ако  "Демократична България" продължава да напира да подарим на Украйна остарелите МиГ-ове.

Всъщност, въпросът е съвсем прост: трябва ли да се дават милиарди за оръжие, докато българите харчат все повече пари за храна, режийни и услуги, без правителството да направи каквото и да е, за да облекчи положението им? А краставицата е на път да се превърне в нашенската криптовалута, гонейки невиждани цени?

А беше време, когато ЕС искаше да ни наказва, че произвеждаме криви, а не калибрирани краставици...


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар