Зима

Зима
Пролет

23 април 2022 г.

Защо спецоперацията в Украйна няма да повлияе на членството Русия в G20?

Русия беше изключена от "голямата осморка", но сега не я заплашва изключване от G20, тъй като между  членовете на алианса няма единодушие по този въпрос 

 

Спецоперацията на Русия в Украйна няма да повлияе на членството на Русия в "голямата двайсетица", съобщава Associated Press.

Авторът на статията напомня, че през 2014 година Русия беше изключена от "голямата осморка", но сега не я заплашва изключване от G20, тъй като между  членовете на алианса няма единодушие по този въпрос. Така например, Китай, Бразилия и Южна Африка "ясно дадоха да се разбере, че поддържат членството на Русия" в организацията. В същото време против участието на Руската федерация най-силно се изказват САЩ и Канада, пише в статията.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също не призова членовете на G20 към вземане на такова решение по отношение на Русия. Тя е посочила, че има цял  списък от проблеми, които трябва да се решават съвместно и които нито една страна не може да реши самостоятелно, съобщава Banker.bg.

По-рано на срещата на финансовите министри и управителите на  централните банки на страните членки на "двайсетицата" във Вашингтон редица длъжностни лица от няколко държави, в това число министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, председателят на федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и вицепремиерът на Канада Христя Фриланд напуснаха залата, когато руският финансов министър Антон Силуанов започна своето изказване, което беше чрез видеовръзка.

Въпреки негативното отношение на ръководителите на някои страни към Русия, Индонезия отправи покана към президента на Русия Владимир Путин да участва в срещата на върха на G20. Форумът е планиран за ноември на остров Бали. От Кремъл все още не са съобщили дали държавният глава ще отиде на тази среща.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар