Зима

Зима
Пролет

2 май 2022 г.

Сергей Лавров: Русия не се стреми да сложи край на военната операция в Украйна до 9 май

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на Победата." 

 

"Русия не се стреми да сложи край на военната операция в Украйна до Деня на Победата на 9 май."

Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

В разговор с италианската "Медиасет" Лавров настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената "специална военна операция" навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили - включително тогавашния Съветски съюз - през 1945 г.

"Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на Победата", заяви Лавров в интервюто.

"Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал", добави той, цитиран от БГНЕС.

Русия обикновено отбелязва Деня на Победата с голям военен парад в центъра на Москва и реч на президента Владимир Путин, в която се възхвалява водещата роля на страната в разгрома на фашизма в Европа.

"Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума", каза Лавров.

Също така руският външен министър отбеляза, че страната му не е блокирала усилията за предотвратяване на ядрена война.

"Западните медии изопачават руските заплахи", заяви Сергей Лавров, говорейки на руски език чрез италиански преводач по италианската телевизия.

"Русия никога не е прекъсвала усилията за постигане на споразумения, които гарантират, че ядрена война никога няма да се случи", каза той.

Лавров повтори твърденията на Русия, че страната е мотивирана да гарантира сигурността на проруски настроените украинци в източната част на страната и че се бори срещу нацизма в Украйна.







Няма коментари:

Публикуване на коментар