Зима

Зима
Пролет

1 май 2022 г.

Газът спря, замириса на развалена коалиция

И понеже е ясно, че това е съдбата ни, защо просто не дадем по една пушка на военнолюбивите ни депутати и не ги отпратим като скъпа и навременна помощ в Украйна?  

 

Русия ни врътна кранчето, а във въздуха се разсмърдя на развалено. 

Миризмата не иде от тръбата, защото както е известно газът не мирише. Щеше да е добре да не е така, понеже по-лесно щяхме да запазим някакъв спомен за него. Очевидно е, че такъв скоро няма да протече в тръбата, която се оказва последната форма на някаква връзка с бившите "братушки". И ако дай боже потече, ще е на такава цена, че ще си втриваме по капчица зад ухото, все едно е "Диор".

Мирише на развалена коалиция. Из столицата върви слух, че на последния коалиционен съвет Кирчо ошамарил Тошко, защото се опъвал за оръжейната помощ за Украйна. Слухът си е слух, но вече всички са наясно, че между тях и партиите им има силна непоносимост. В конкретния случай анонимните източници не коментират каква е била реакцията на Корнела, за която е известно, че обича по мъжки да се изяснява с опонентите си. Справка - бившият премиер Бойко Борисов.

Доживяхме обаче официално тя да се скара на президента Румен Радев, че бил нахокал отрочето си "Продължаваме промяната", защото напирало да даде оръжейна помощ на Украйна. Същата Корнела, която извади генерала от ВВС-то ни със затихващи функции, за да го направи президент!

В тази история очевидно има елементи на абсурдистка драма. Нинова, която като ресорен вицепремиер на военната ни индустрия е сто процента запозната с тайния износ на оръжие за Украйна чрез посредници, се кара на президента, който се изказа остро против военната помощ, тъй като това щяло да ни вкара в конфликта. 

И още едно абсурдно обвинение от страна на Нинова - че Радев действал в синхрон с Бойко Борисов. "Трябва да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес", заяви тя.

За какъв синхрон говори Нинова, след като Борисов и ГЕРБ се правят на "ястреби" и подкрепят идеята за военна помощ за Украйна? Значи има нещо друго. Примерно - предположението, че Радев и Борисов действат съгласувано в атаката си срещу кабинета. Добре де, ама защо тогава самата Нинова отказа да прати човек от БСП в делегацията, която начело с Кирил Петков замина за Украйна? Не беше ли тя вицепремиерът, който отказа да подкрепи идеята за оказване на помощ на Украйна, давайки по този начин основание да се говори за непреодолима криза в коалицията, намирисваща на предсрочни избори?

Явно всички са паникьосани и хаосът става тотален, създавайки впечатлението че държавата е на самоход. От ситуацията печели само Борисов, който вижда възможност да се върне на бял кон в управлението при следващи избори. Печели и в друга една посока - никой от управляващите вече не му иска сметка за загробените 3 милиарда в "Турски поток", отишли в сметката на Русия. Никой не го попита къде се дяна и прословутата ни 100% енергийна независимост, с която се хвалеше непрекъснато. И не само да го попита, ами да прати материалите по случая в прокуратурата. Пък после да видим какво ще направи главният прокурор Гешев, който инак е голям ловец на руски шпиони...

Хаосът помага и на самите управляващи. Русия врътна кранчето и сега ще купуваме незнайно какъв газ, през прекупвачи и посредници, на цени, от които свят ще ни се извие. И в истерията всички забравиха как току що дошлата "Промяна" позволи през януари и февруари т.г. да се изтъргуват количества евтин газ, вместо да се попълни хранилището "Чирен". Чийто капацитет в момента е запълнен само на 17 процента. Тоест - празно си е, защото има газ за около месец.

За разлика от нас, поляците са хитри. Бидейки адепти на войната с Русия, те цяла година тъпкаха хранилищата си с руски газ, за да осъмнат днес със 75 на сто запълнени складове. И ще запълват празнотите с реверс от Германия, която продължава да получава газ от Путин.

А ние? Ние, обикновените българи, оставаме между чука и наковалнята, с голяма вероятност да ядем хляб от 5 лева. На елита не му пука особено, обитателите му могат да си позволят всичко, дори и цяла заплата за всякаква измислена кауза. Докато ние продължаваме да събираме капачки, за да помогнем някак на неоталните и детските отделения в страната. 

И понеже е ясно, че това е съдбата ни, защо просто не дадем по една пушка на военнолюбивите ни депутати и не ги отпратим като скъпа и навременна помощ в Украйна? 

Може би там ще бъдат по-полезни...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар