Зима

Зима
Пролет

4 май 2022 г.

Русия няма да обяви война на Украйна на 9 май

Дмитрий Песков: Няма никакъв шанс за това. Това са глупости 

 

Кремъл отхвърли спекулациите, че президентът Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и да обяви национална мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва победата на Съветския съюз във Втората световна война.

Досега Путин окачествяваше действията на Русия в Украйна като "специална военна операция", а не като война. Но западни политици и някои наблюдатели на Русия предполагат, че той може да се готви за голямо изявление следващия понеделник с редица възможни сценарии, вариращи от открито обявяване на война до обявяване на победа, пише "Ройтерс".

Запитан за спекулациите, че Путин ще обяви война на Украйна на 9 май, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Няма никакъв шанс за това. Това са глупости."

Песков също така заяви, че хората не трябва да се вслушват в спекулации, че може да има решение за национална мобилизация.

Денят на Победата 9 май е едно от най-важните национални събития в Русия - възпоменание за огромната съветска саможертва, направена при победата над нацистка Германия във Великата Отечествена война.

По приблизителни оценки 27 милиона съветски граждани са убити във войната от 1941-45 г., която оставя Съветския съюз опустошен и почти всяко съветско семейство скърби.

В предишните си речи по случай Деня на победата Путин се е опитвал да се заяде със Запада и да демонстрира огневата мощ на постсъветските въоръжени сили на Русия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар