Зима

Зима
Пролет

9 май 2022 г.

Валерий Тодоров: Европа страда от липса на лидери

"Не забравяме членството си в НАТО, но излишна враждебност към Русия би била прекомерна тежест за външната ни политика." 

 

"Войната в Украйна показа, че Европа има различни лица. ЕС има нужда от реформи. На Стария континент име дефицит на политически лидери."

Това констатира в коментара си пред Радио София Валерий Тодоров, бивш генерален директор на БНР и дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

По думите му, днешният ден е с много знаци, с много въпроси, за съжаление. От една страна, символизира освобождението на Европа, от друга – победата на Съветския съюз в една продължителна война. И днес можем да открием симптоми, които подсказват, че историята носи в себе си рискови фактори.

"Никой досега не можа да предвиди как ще се развие започнатата в Украйна война. Когато казвам, че тя ще е продължителна, мнозина се шокират", изтъкна Тодоров. И допълни: "Самата война е особена – става дума за превземане на тактически и стратегически обекти, на инфраструктура".

"Една част от територията на Украйна вече е завзета. Отвоюването изисква продължителен процес, включително и преговори.

Освен Русия, се изтощава и Украйна – страна с развита инфраструктура и силно селско стопанство. Залогът вече става прекалено голям. Оттам произтичат и споровете у нас.

Въпреки сантиментите на русофилите, не може да бъде оправдано всяко действие само защото идва от Русия. Нищо не може да оправдае жертвите."

Според Валерий Тодоров, не може да се каже, че България не постъпва правилно. 

"В ЕС и в НАТО винаги се е зачитала волята на отделните членове. Като се вземат предвид нашите зависимости и нагласи, уместно е да заемем по-умерена позиция. Моралната страна винаги е на нападнатия, на отбраняващия се. Не забравяме членството си в НАТО, но излишна враждебност към Русия би била прекомерна тежест за външната ни политика.

В момента Европа страда от липса на лидери, които да са далновидни, да налагат политики, да мотивират. След ускореното разширяване, ЕС вече не е със същата икономическата сходност и монолитност на близки държави. След отслабването на Германия, няма държава локомотив. Натрупванията доведоха да невъзможността на Европа да реагира достатъчно бързо и ефективно на предизвикателствата. Големият спор е доколко една членка може да определя собствената си политика. Трябва да се внимава с приемането на нови страни в ЕС.

Навлизаме в нов преход по отношение на световната и на европейската сигурност. Не бива да нажежаваме допълнително кризата с  военни действия. Трябва да се смени посоката към преговори и натиск.

Европа също вече е изтощена. Ембаргото се отразява и върху страните, които го налагат. Дефицитът на горива и селскостопанска продукция водят до поскъпване", каза още Валерий Тодоров.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар