Зима

Зима
Пролет

17 май 2022 г.

Добромир Живков: Имаме няколко кризи, които формират перфектната буря

"Обществото очаква по-скоро стабилизиране на ситуацията и не е узряло за предсрочни избори."

 

 

"Тенденцията на спад на доверието в институциите и в основните за нашия политически пейзаж лица е налице и в последния месец. Това основно се дължи на няколко кризи, които формират перфектната буря. Тези тенденции се разгръщат основно от началото на войната, съвпадат с първите месеци на настоящия кабинет, който заедно с Народното събрание продължава да губи доверието на българските граждани." 

Това заяви пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс", която днес ще представи най-новото си проучване.

"Базисните социално-психологически показатели за настроенията на гражданите сочат увеличаване на тревожността и страха от загуба на работа и загуба и понижаване на покупателната способност", отбеляза Живков и допълни, че войната влошава допълнително картината.

"Имаме много сериозен преход на формата на политически лидерство – от строго пирамидалната структура в управлението на модела "ГЕРБ" към по-диалогично и отворено лидерство", смята социологът. По думите му управлението сега е "изключително кооперативно в сравнение с предишни".

"Имаме смяна на политическия елит, който е неопитен, учи се в движение и затова има общо усещане за несигурност."

"Доверието в кабинета е около 15-17%, а в парламента се движи около 8-10%, а това са нива, наблюдаване в края на кабинета "Борисов 3", поясни Добромир Живков.

"Личният рейтинг на премиера върви надолу, както и на партията, както и на правителството. При президента отчитаме 5 до 7% по-нисък рейтинг – той вече е под 50% одобрение", коментира той.

"Доверието в Стефан Янев е около 24% и на българската политическа сцена той е вторият най-одобряван политик с видим мажоритарен потенциал", посочи Живков.

Рейтингът на Костадин Костадинов е близък и малко по-висок от този на премиера, отчита още проучването на "Маркет линкс".

"Възраждане" успя да бъде най-гласовитият глашатай на проруските позиции в страната. Това резонира в немалка част от обществото и партията и самият Костадинов успяват да капитализират отчасти това."

Според Живков обаче партията в момента се движи около "максималния резултат, който би могла да постигне като подкрепа в обществото".

В изследването на агенцията ГЕРБ е първа политическа сила, като "потенциалът на партията е близо до тавана", каза социологът.

При ПП по думите му е "очевидна низходяща тенденция", като е възможно дори да не спре на тези нива, въпреки мащабните антикризисни мерки.

След това е БСП с около 9-10%, много близо до нея е ДПС и много близо след това – "Възраждане". Следва "Демократична България", която поддържа нивата от последните избори, ИТН успява да се стабилизира, а "Български възход" има подкрепата на 2-3% и вече е близо до бариерата от 4% с вероятност за възходяща тенденция.

"Електоратът на БСП видимо намалява подкрепата за правителството."

"Колкото и да е политизирано, обществото очаква по-скоро стабилизиране на ситуацията и малко по-позитивна перспектива и не е узряло за предсрочни избори", обобщи Добромир Живков.


Няма коментари:

Публикуване на коментар