Зима

Зима
Пролет

11 май 2022 г.

Лъжльото

Мимолетникът във властта с непосилна лекота продължава манифестацията си от лъжи, факсове, картонени обещания, чужди-фикс идеи, поляти обилно с позитивен сос. Но е обикновен лъжльо... 

 

Има една страна, която може да бъде яздена като магаре.

Всеки лъжец и крадец може да я притежава - за малко, като петнадесет минути слава, които не си заслужават.

Но хората, които яздят магарето-държава нямат много широк хоризонт.

Времето, в което ни лъжат намалява обратнопропорционално на нелепостите в политическата лъжа.

130 дни няма да са минали, а лъжите на управляващите минават като лошо комично шоу, което ще гледаме, защото няма друго. Няма ли друго?

От деня, в който К.П. излъга Президента за канадското си гражданство, до днес - денят в който фокусниците на премиера вадят от цървула на пиарската наука един след друг американските чиновници като зайци, само и само да се убедим, че… проблеми няма.

А проблеми има. Неща като съдебна реформа, икономика, национално достойнство, политическа тежест, честност, о, колко забравени неща има в тая приказка за стълбата.

Вместо това дават лъжльото. Виждал съм доста по-убедителни братя цигани, магьосници на уличните измами, вълшебници на джебчийството или прекрасните автолегенди на проститутките - сравнени с днешния лъжльо тия хора са академици на пърформанса.

Нашият лъжльо е тип “ако мине - мине”. Какво толкова може да се обърка, “няма к'во а стане…”.

Кой наказва политиците, ако лъжат? Никой никога. Дори не се говори за оставка, а и никой не колекционира лъжите, дори заради спорта.

Свикнахме на тая игра - те ни лъжат, ние ги хващаме и после се радваме как нас, видите, “не моат да низлъжат…”

Магарето-държава пръхти, реве, зъби се, докато лъжльото си вярва, че зад гърба му е достатъчно да имаш американското посолство и това те прави недосегаем.

Мимолетникът във властта с непосилна лекота продължава манифестацията си от лъжи, факсове, картонени обещания, чужди-фикс идеи, поляти обилно с позитивен сос. Но е обикновен лъжльо.

Разчита на това, че у нас лъжльовците ги хващат чак след десетки години във властта, а и че от властта може да те извади само тоя, който те е назначил. Пак Посолството. Лъжец, лъжец, подвиква народа, царят е гол, викат децата, но всички чакат Посолството. Посолството обаче също ни се подиграва.

Виждайки тенденцията последните десет години предричам, че следващият премиер ще е още по-скапан клоун, взет от лудницата за клоуни.

Лъжльото у нас сякаш е просто вечен. Направете нещо бе, кажете нещо, докога бе.


Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар