Зима

Зима
Пролет

5 май 2022 г.

В нощта на Незабравимите - да живее Краля!

Генът на "Реал" е различен от този на ПСЖ, "Челси", "Манчестър Сити", в чиято кръв всекидневно нахлуват арабски и руски милиарди

 

 

Мнозина мислеха, че мачът преди седмица на "Итихад" няма да бъде забравен никога. Заради головете, атаките, пропуските, брилянтността. 

Факт е - победата на "Манчестър Сити" над "Реал" с 4:3 ще остане завинаги един от бисерите в аналите на Цар Футбол.

Колкото и да иска обаче, ще остане в сянката на реванша. Толкова силен футбол на "Сантяго Бернабеу" нямаше, но драмата, която се разигра пред очите на милиони, със сигурност ще е сред най-великите моменти в Шампионската лига. Особено след като победителят нямаше точен удар до 90-ата минута...

Кой беше чувал за това момче Родриго? Вярно, че е бразилски национал, но резерва и в "Реал", и в "селесао". Сега е славен офицер на най-великата игра. Двата му гола за 91 секунди в продължението за 2:1 са нещо умопомрачително, велико. Нещо подобно на попаденията на Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяр на другия митичен испански стадион "Камп Ноу", когато през 1999 г. в добавеното време "Манчестър Юнайтед" обърна "Байерн" до 2:1. 

Ленарт Йохансон, покойният вече президент на УЕФА, създаде Шампионската лига точно за такива мигове. За най-големите! Като "Реал" (Мадрид) - отбор със 17 финала.  Купата с големите уши по неписан закон трябва да стои далеч от арабските шейхове. Из Персийския залив мислеха, че могат да отворят пещерата на Али Баба и с безчетните си богатства да я сложат на пиедестал. 

Сори, "Манчестър Сити"! Сори, "Пари Сен Жермен"! Футболът е писан  със златни букви от велики клубове и един от тях ще вдигне отново най-чакания трофей. "Реал" или "Ливърпул"? Има ли значение! Тези отбори живеят, за да са в турнира! Какъв пример за вечност са те!

Да се върнем още веднъж на "Сантяго Бернабеу"! Дом на величия като Кристиано Роналдо и Икер Касияс, като Раул и Уго Санчес, като Ференц Пушкаш и Алфредо ди Стефано. Гордо и без никакво отстъпление до тях седи Карим Бензема. Част от триото BRB (Бейл-Роналдо-Бензема) той спечели три пъти поред Шампионската лига. Днес Кристиано го няма, Гарет е в забвение, а Кралят на "Барнебау" е Карим! Изработи дузпа, вкара дузпа, изстреля "Реал" на финала! Кой друг би заслужавал повече "Златната топка" от французина? Да трепери "Ливърпул"! Бензема вкара 4 гола в последните 5 мача с "червените". Само този сезон седем пъти "опъна" английски мрежи в турнира - никой друг не го е правил. Бензема вече има 10 гола в елиминациите, което е постигал само Роналдо през 2017-а.

Карло Анчелоти е Мистърът на Шампионската лига. След като стана първият с титли в петте големи първенства, е и първият с пет финала в турнира на милионерите. Загубил е само веднъж. Помните, нали? Стадион "Ататюрк", 2005 година, "Милан" - "Ливърпул", дузпи... Два сезона по-късно си отмъсти на англичаните и взе титлата. 

Но сега е съвсем различно. Сълзите на Анчелоти на терена, прегръдките с футболистите, думите му, че това е най-великата нощ на "Сантяго Бернабеу". Всичко това остава записано със златни букви. Анчелоти наистина е маестро. Неговият "Реал" беше по-слаб от ПСЖ на осминафиналите, от "Челси" на четвъртфиналите и от "Манчестър Сити" във финалната четворка. Генът на "Реал" обаче е различен от този на трите съперника, в чиято кръв всекидневно нахлуват арабски и руски милиарди. 

Пеп Гуардиола, смятан от мнозина за най-големия тактик във футбола, вече е достоен Рицар на печалния образ. Поне успя да се изравни със своя отколешен враг Жозе Моуриньо. И двамата са отпадали по шест пъти в полуфиналите на Шампионската лига. "Боли много, ще ни трябва време да се съвземем", промълви каталунецът, за който остава да брани първото място във Висшата лига срещу "Ливърпул".

Родната Испания е най-големият кошмар на Пеп. Когато пое "Байерн" през 2013 година, имаше тим със златен требъл. И вместо купата с големите уши донесе на "Алианц Арена" хеттрик от поражения в полуфинали - срещу "Реал", "Барселона" и "Атлетико". С "Манчестър Сити" докосна трофея миналия сезон, но промени драстично тактиката си и "Челси" го излъга - 1:0. В Бавария имат добри чувства към Пеп, но и лош дъх в устата. Сега в Манчестър феновете беснеят - заради "кошмарни" смени, заради криещия се в големи мачове Кевин де Бройне, за избора на цялата защита срещу "Реал"... 

Един от тях написа: "Още един провален сезон!" Да, когато си дал над милиард евро за проекта, очакваш най-голямата купа. И дори Висшата лига вече не е толкова интересна.

Шампионската лига вече е история за "Сити". Идва 28 май! На "Стад де Франс" в Париж ще видим епична битка, в която поне на хартия "Ливърпул" изглежда фаворит. "Червените" имат да си връщат за 2018-а, когато "Реал" ги срази с 3:1 в Киев. Сега няма да го има омразният на "Анфийлд" испанец Серхио Рамос, контузил рано във финала Мохамед Салах. Няма да го има и вратарят-издънка Лукас Кариус. Който и да спечели, Цар Футбол ще ръкопляска!

Сега аплаузите са за "Реал" (Мадрид). В нощта на Незабравимите - да живее Краля!


 

 

Боян Бойчев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар