Зима

Зима
Пролет

5 май 2022 г.

Фабрика за фалшиви новини ли е журналистиката днес?

Реалността е тази, която отрезвява все повече от хората, дрогирани от „фабриката на лъжата“ 

 

Доскоро европейските държави бяха сред най-привлекателните за милиони хора по света – не само заради сравнително високият жизнен стандарт на населението, но и заради уважението им към основни демократични ценности. 

Сега всичко това стремително изчезва.  Все повече европейци, дори и в най-богатите държави, едва свързват двата края. А това е само началото на стремително развиващата се мизерия. Основната причина за нея са въведените от неадекватни политици „адски санкции“ срещу Русия. С тях овластени тъпоглавци не са в състояние да разгромят великата славянска държава, защото тя има достатъчно ресурси не просто за да оцелява, но и да се развива. Но те съсипват европейската икономика, която е изключително силно зависима  точно от руските суровини и източници на енергия, както и от пазарите на тази голяма страна.

И не е само това: Европа се отказва и от  една от най-важните ценности на демокрацията – свободата на словото. Тя въвежда жестока цензура и замества истината в публичното пространство с невероятни лъжи и дезинформация. Вместо правдив разказ за случващото се в Украйна и за причините, довели до конфликта между нея и Русия,  европейската журналистика се  превръща в основен инструмент за демонизиране на Русия и за идеализиране на един неонацистки режим – този в Украйна.

Попаднах на интересен  анализ на Фабрицио Казари в  испанската медия  Rebelion. Той ме привлече  с честната си и смела позиция в  отразяването на събитията в Украйна – нещо, което много рядко вече може да се срещне в невероятно корумпираните медии на Запад и у нас. Rebelion пише, че в демократична Европа – люлката на Просвещението и Франкфуртската школа (група знаменити мислители, работели в Института за социални изследвания на Университета Гьоте във Франкфурт – Макс Хоркхаймер, Теодор Адорно, Валтер Бенямин, Херберт Маркузе, Ерих Фром и др.), днес  имат право на живот единствено версиите, предоставяни от Киев. Не се допускат съмнения, не се разрешава анализ на данни, дори проверката на източника е елиминирана. Всички основателни подозрения относно предлаганата от медиите информация и всякакви възможни въпроси, се определят като „сътрудничество с нашественика“.  Изчезнало е категорично най-важното питане: „А кой всъщност  има полза от всичко това?“

Няма истина – има сурова цензура. Първият ход на САЩ и ЕС, когато руснаците влязоха в Донбас, припомня  Rebelion, бе да закрият достъпа до руски уебсайтове и телевизионни мрежи, защото те щяха да покажат мнението на Москва за войната, причините и хода й. Вместо това на хората се представя една единствена гледна точка – украинската. И не се оставят никакви възможности да се задават  въпроси. Ръководният и координационен център на огромната пропагандна машина, която бълва лъжи, е разположен в Лондон. Всеки ден там се произвеждат и приписват на Русия най-ужасни злини.

Естествено, сътворяването на информационни безумия неминуемо започва да ражда недоверие у публиката – потвърждават го проучвания на общественото мнение.  Така всеки четвърти италианец е убеден: това, което се съобщава в публичното пространство е пропагандна операция на НАТО и Украйна. И той не смята, че руснаците правят това, в което ги обвиняват. Друго проучване показва, че 62 на сто от анкетираните смятат, че трябва да се търси споразумение с Путин и че не трябва да се изпраща оръжие на украинците, пише  Rebelion.

Концентрацията на абсурди и пренасищането с лъжливи новини на публичното пространство цели да се скриват от хората факти за ужасни деяния на украински нацисти, както по отношение на руски войници, така и към мирното украинско население, особено към рускоговорящото. Стратегията на Запада е да се разказва всичко най-лошо, което човек може да си представи и то да се приписва на руснаците, коментира Rebelion.  Натовските и европейските медии въобще не отразиха дори заявленията на Путин за обмен на украински и руски пленници. Те нито дума не написаха за това, в какво състояние се връщат руските военнопленници – с увредени крайници и полови органи, както и за убийствата на пленени руски войници и офицери.

Ужасите се тиражират по точно определени графици. За пораждане на международно възмущение се използва всяка възможност. Изобличенията за изнасилвания, убийства и дори актове на педофилия винаги се случват, когато представители на ЕС пристигат в Украйна. Когато трябва да се приемат санкции срещу Русия, да се изпращат оръжия в Украйна, когато се появи възможност да се преговаря между Русия и Украйна или когато някои медии започват да се съмняват в предишните лъжи. Точно тогава производството на ужаси рязко се увеличава. Така наречените „репортери“, които са повече атлантисти, отколкото журналисти, са „мълчаливи, слепи и глухи за ежедневните ужаси и кланета, извършвани от украинците.“  Опасността е, че публичното им оповестяване ще накара хората да се замислят, кои са украинските нацисти и следователно ще бъде трудно да се обясняват  новите трансфери на оръжие за украинският режим, изтъква  Rebelion.

Според медията войната в Украйна е първата, която Запада заснема и коментира 24 часа в денонощие по всички  телевизионни канали, радиостанции и вестници. Това е първата медийна война от пето поколение, в която се потискат фактите, инсценират се ужаси, за да се стимулират емоциите и те да се използват  срещу разума.  Пропагандата убива всяка логика на събитията – има единствено невероятна привързаност към атлантизма.

А масовото прибягване до фалшиви новини е необходимо за да се осигурява международна подкрепа за невероятно корумпирания режим в Киев. Както и да се оказва натиск върху европейците, които в крайна сметка ще платят най-високата цена и ще понесат най-голямото бреме. Зеленски моли Европа всеки ден да спре да купува руски газ и по този начин енергийно да се самоубие, за да спаси престъпното си правителство. Но това ни най-малко не му пречи да получава хонорари от Москва за преминаването на руския газ през Украйна – става дума за сума от 10.4 милиарда долара годишно, изтъква Rebelion.

В заключение медията припомня, че НАТО е в Украйна вече от осем години – организира и обучава украинската армия, продава въоръжения, създала е лаборатории за биологично оръжие, има пълен контрол над украинското правителство. „Украйна от години е  държава, чийто политически и военен суверенитет принадлежи на Съединените щати и Великобритания“, обобщава Rebelion.

На лъжата краката са къси, казва народната мъдрост. Реалността е тази, която отрезвява все повече от хората, дрогирани от „фабриката на лъжата“. Особено, когато тя се срещне с истинските  проблеми за задоволяване на основни човешки потребности – храна, здраве, сигурност...

Това доказва и последното проучване  „Какво вълнува света?“ на една от най-авторитетните агенции в света – Ipsos Group, централата на която е разположена в Париж. Оказва се, че съвременните военни конфликти между държавите се намират на 11-то място сред списъка от тревоги, които безпокоят хората. На първо място е инфлацията, на второ – бедността, на трето – безработицата, на четвърто – престъпността. Дори и тотално промитите мозъци на американците се връщат от света на илюзиите в суровата действителност – все по-малко от тях се интересуват от случващото се в Украйна. И все повече са тези, които не вярват в позицията на Киев за немотивирано нападение от Русия на Украйна.

А журналистиката, която е допуснала да бъде превърната от овластени русофоби във „фабрика на лъжата“, ще загуби  окончателно най-скъпото, с което разполага – доверието на хората.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар