Зима

Зима
Пролет

9 май 2022 г.

Владимир Путин: Наш дълг е да пазим паметта на онези, които смазаха нацизма

"Никога няма да се откажем от любовта си към родината, от вярата и традиционните си ценности, от обичаите на предците си." 

 

"Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя, където техните деди са побеждавали врага."

Това заяви руският президент Владимир Путин, в обръщение към съотечествениците си на Червения площад преди парада на Победата по случай 9 май.

Путин подчерта, че в рамките на "специална военна операция" руските войски се борят за хората в Донбас и сигурността на родината.

"Сега, в тези дни, вие се борите за нашия народ в Донбас, за сигурността на нашата родина - Русия", каза държавният глава в словото си.

По думите на Путин инвазията на Москва в Украйна е била предприета в отговор на непосредствена заплаха в близост до границите на Русия и подготвяно нападение, включително срещу руския Крим. 

"Имаше открита подготовка за нова наказателна операция в Донбас, за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. Киев обяви, че може да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните ни територии. По този начин беше създадена абсолютно неприемлива заплаха за нас, непосредствено на нашите граници", заяви руският държавен глава.

Путин подчерта, че Русия се гордее с непобеденото, доблестно поколение победители. 

„Наш дълг е да пазим паметта на онези, които смазаха нацизма, които ни завещаха да бъдем бдителни и да направим всичко, за да не се повтори ужасът на глобалната война", каза той.

"Русия винаги се е застъпвала за създаването на система за равноправна и неделима сигурност, която е жизненоважна за цялата световна общност", подчерта Путин. 

"През декември миналата година предложихме сключване на договор за гаранции за сигурност, а Русия призова Запада за честен диалог, за намиране на разумни компромисни решения, за отчитане на интересите на другата страна. Всичко беше напразно! Страните от НАТО не искаха да ни чуят", каза руският лидер.

"Никога няма да се откажем от любовта си към родината, от вярата и традиционните си ценности, от обичаите на предците си, от уважението си към всички народи и култури. А на Запад сякаш са решили да премахнат тези хилядолетни ценности", каза руският президент.
 

„Такава морална деградация стана основа за цинични фалшификации на историята на Втората световна война, разпалване на русофобия, възхваляване на предатели, подигравка с паметта на жертвите им, заличаване на смелостта на тези, които спечелиха и претърпяха Победата", добави държавният глава на Руската федерация.

Путин отбеляза, че Съединените американски щати, особено след разпадането на Съветския съюз, „говореха за своята изключителност, като по този начин унижаваха не само целия свят, но и неговите сателити, които трябва да се преструват, че не забелязват нищо и кротко преглъщат всичко това".

"Но ние сме друга държава. Русия има различен характер", подчерта президентът.
 

"Съединените щати на практика забраниха на своите ветерани да присъстват на парада на Победата в Москва. Знаем, че на американските ветерани, които искаха да дойдат на парада в Москва, всъщност беше забранено да го направят. Но искам да знаете, че се гордеем с вашите подвизи", каза Путин.

„Почитаме всички войници от съюзническите армии: американците, британците, французите, членовете на съпротивата, смелите войници и партизаните на Китай - всички онези, които победиха нацизма и милитаризма", добави руският президент.

В парада тази година в Москва участват 11 хиляди военни, а в състава на механизираната колона влизат 131 единици военна техника. Заради лошото време обаче бе отменена въздушната част от парада. В небето над Москва трябваше да прелетят 77 хеликоптера и военни самолета.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар