Зима

Зима
Пролет

21 май 2022 г.

От "Евровизия" замириса на измама

Имат ли изобщо смисъл подобни състезания, ако политически коректният избор предопределя класирането? 

 

Бъдещето на следващите награди "Оскар" е повече от ясно. 

Очевидно политически коректният избор на журито ще доведе до това, че Украйна ще спечели всички награди - за филм, режисура, мъжка и женска роля, поддържаща роля, музика и каквото още има в наградите. Дори в класацията на участващите въобще да няма украински филм.

Подобно очакване е оправдано, след последните награди на международния конкурс "Евровизия", описван от всички, и най-вече от БНТ като най-бляскавата музикална проява в Европа за годината.

Колко е била бляскава е оценка, която ще дадат зрителите. И най-вече историята.

Надпреварата обаче ни направи свидетели на това как Европата, която иначе не ни пуска все още в Шенген, е взаимствала от българския фолклор една доста цветиста народна мъдрост. В редактиран вариант тя звучи така: ти му кажи да пр...не, а то се на...ре.

Може би това е началото на началата на политическата коректност по света и навярно трябва да сме горди, че ние сме я измислили. Измислили, след тежък и дългогодишен печален опит. Опит натрупан по линия на братството.

Такова сме имали в едни минали времена със СССР. Този период ни е завещал впечатляваща снимка на страстната целувка между другарите Тодор Живков и Леонид Илич Брежнев. Пардон - по протокола от онези години впечатляващата снимка изобразява целувката между партийните другари Леонид Илич Брежнев (като активна страна) и Тодор Живков (в ролята на по-слабата половинка). Желанието, запечатано на фотографията, бе част от още по-голямата страст и поглъщаща любов на СССР да вземе младата 12-вековна България като своя 16-а съпруга. Въпреки забраненото от комунизма многоженство...

Иначе журито на "Евровизия" надмина себе си. Резултатът е далеч по-впечатляващ, отколкото българската народна мъдрост може да илюстрира. Този път политкоректният избор замириса много, при това най-силно в съседната на Украйна - Румъния.

Това е ирония - Румъния е държавата, която най-активно поддържа Украйна и приема най-много бежанци.  Задкулисните машинации на членовете на журито обаче направо разбиха усещането за тотално съпричастие. Оказа се, че организаторите на церемонията са променили оценките на румънското жури и от негово име са дали 12 точки на Украйна, вместо на Молдова.

Така стана възможно на 66-ия конкурс за песен на Евровизия, който се проведе в Торино, украинската група „Оркестър Калуш“ да спечели с песента „Стефания“.

Гласът на румънското жури обаче не е бил взет предвид при изчисляването на крайната оценка. Резултатите от гласуването на националното жури на Румъния са обявени от представителя на Евровизия в Торино, в нарушение на процедурата.

По тази причина румънската TVR-1 поиска от организаторите на конкурса официално да предоставят конкретните причини, поради които са променили оценката на румънското жури.

Какво ще стане впоследствие, няма значение. Въпросът е имат ли изобщо смисъл подобни състезания, ако политически коректният избор предопределя класирането. И дали това е същината на истинската съпричастност...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар