Зима

Зима
Пролет

15 май 2022 г.

Обзор е предпочитан от туристи, които търсят тиха и спокойна почивка

Настаняването е предимно в семейни хотели и къщи за гости, а многобройните ресторанти, бистра и механи предлагат богат избор от българската кухня и рибни специалитети 

 

Времето се затопля, а слънцето все по-дълго се задържа на небето. А това означава, че започваме да си мислим за лятна отпуска и за море. 

Разбира се, не за големите претъпкани курорти. По крайбрежието на Черно море има толкова малки, закътани места, в които наистина можеш да си починеш и да забравиш тълпите хора и бързането.

Такова място е и малкото градче Обзор. То има една от най-дългите  плажни ивици в България - град Обзор и река Вая имат обща дължина 8820 м и площ 520 000 кв. метра. А предимството му е, че е едновременно на българското Черноморие и в Стара планина. Обзор се намира и само на 40 км от общинския център Несебър и на 69 км от областния център Бургас.

Град Обзор е разположен южно от долината на река Двойница върху най-северните склонове на Еминска Стара планина, непосредствено до Черноморския бряг. Средната му надморска височина е 65 метра. Релефът на района е нископланински, долинен и брегови с разнообразен ландшафт и изключително красив пейзаж. От нос Св. Атанас до нос Емине са се образували обширни плажове от златисти среднозърнести кварцови пясъци, които през горещите летни дни се нагряват до поносими температури. Плажната ивица е с дължина около 10 км и ширина от 20 до 60 метра.

Крайбрежните участъци край селището са уникални по запазеност от студени ветрове и съчетание на морски с планински климат. Лятната бризова циркулация, продължителното слънчево греене, умерените дневни температури, сравнително ниската облачност са идеалните климатични условия за климатотерапия - аеротерапия (лечение на чист въздух), хелиотерапия (лечение със слънчеви бани) и таласотерапия ( лечение с водни процедури). Водите на морето са чисти и все още незасегнати от индустриално замърсяване. Освен за почивка и лечение то предлага възможности за любителите на риболова и водните спортове. А широката му откритост и по-честите случаи на вълнение са особено благоприятни за ветроходство и сърфинг.

Първото известно име на селището е Навлохос. То е от тракийски произход и означава място край морето. Тук са живели траки от племето нипсеи, което населявало земите южно от р. Панисос (Камчия) до Аполония (Созопол). Следи от тракийско строителство са намерени на нос Емине и на западната височина от Обзор.

След това идват гърците. От този период селището е известно с името Хелиополис – град на слънцето.

В ранния християнски период - IV-V век селището получава ново име - Теополис, град на бога. Изградени са били три базилики, от които днес няма и следа. По същото време е построен манастирът „Св. Никола“ до Емона. По-късно по време на Възраждането в същия манастир е работил Софроний Врачански.

От ранния византийски период са и баните - терми, които представляват уникален комплекс от над 1000 кв. метра. Досега са разкрити  три помещение с три екседри, вградени в дебелината на зида. В тях е имало малки басейнчета за вода, студено помещение, топло помещение с хипокаустна система за отопление.

След създаването на Българската държава и Теополис е бил включен в нейните рамки.

Началото на по-значителни туристически посещения в Обзор (тогава Гьозекен) се поставя през 1925 г., когато тук е построен първият лагер за учениците от III Софийска гимназия. Ето какво пише директорът на гимназията Сергей Денков за Обзор: „Село Гьозекен е едно от най-хубавите и чисти приморски села. Разположено тъкмо в подножието на крайния северен склон на Стара планина, то, поради своето местоположение, по хубава околност, по красота надминава кажи-речи почти всички останали наши крайморски селища“. 

Скоро Обзор става един от първите курорти по нашето Черноморие. През 1930 г. тук е построена първата почивна станция „Тича“, а през 1932 г. на високия морски бряг изникват и много частни вили, които се ползват и до днес. Характерно за това време е, че повечето от летовниците посещават селото за лечение и по-малко за почивка.

Едва през 1934 г. турското име на селото е заменено с Козякград, но то просъществува една година. От следващата година селището носи благозвучното име Обзор, свързано с неповторимото му разположение.

Към 50-те години на миналия век селището се ползва с известност на предпочитан наш морски курорт, най-вече като център за социален отдих.

А от 5 септември 1984 г. Обзор е обявен за град.

Днес Обзор е черноморски курорт, предпочитан от български и чуждестранни туристи, които търсят тиха и спокойна почивка. Настаняването е предимно в семейни хотели и къщи за гости. Pесторантьорството е традиционен семеен бизнес в Обзор. Многобройни ресторанти, бистра и механи предлагат богат избор от българската кухня и рибни специалитети.

Туристите в Обзор могат да разгледат музейната сбирка на града. Историко-етнографската колекция е събирана повече от 30 г. и представя историята, бита и културата на обитателите на древното селище. 

Крайбрежието край селището е уникално - то е запазеност от студени ветрове и осигурява съчетание на морски с планински климат

 

Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар